De 17-jarige Simon Ulenaers uit Pelt verblijft momenteel bij een gastgezin in Ølsted, Denemarken voor 10 maanden. Hij doet hier zijn 6de middelbaar opnieuw en volgt de richting Biotechnologie-Wiskunde in het Horsens Gymnasium. Een onvergetelijke ervaring waar hij ons alvast wat meer over vertelt.

Simon, waarom koos je ervoor om dit avontuur aan te gaan?

Er zijn verschillende redenen waarom ik voor dit Deens avontuur gekozen heb… Eerst en vooral was het door mijn zus die vorig jaar ook een uitwisselingsproject heeft gedaan in Amerika met WEP. Ze kwam hier zo enthousiast van terug, en dat werkte aanstekelijk. Ik ben me dan ook gaan informeren bij WEP België over de mogelijkheden. Na dat gesprek had ik het gevoel van: “Simon, je moet ervoor gaan. Dit is een once in a lifetime!”. Daarnaast ben ik dit avontuur ook aangegaan omdat ik een nieuwe cultuur wilde leren kennen. Bovendien wist ik ook nog niet wat ik na mijn 6de middelbaar wilde gaan studeren. Een sabbatjaar zou mij wel deugd doen, dacht ik. Op dit moment heb ik dan ook echt niet te klagen! 

INTERVIEW: Simon studeert in Denemarken - Flashmagazine

Is er een specifieke reden dat je Denemarken selecteerde?

Ja, er is een goede reden dat ik voor Denemarken koos als bestemming. Aangezien ik handbal speel, wou ik dat blijven spelen tijdens mijn uitwisseling. Dan springen de toplanden in de handbalwereld natuurlijk extra in het oog. Ik weet dat ze hier veel handbalclubs hebben en dat de kans ook groot was dat ik dus zou kunnen spelen. Daarnaast bezocht ik Denemarken al eens voor een handbaltoernooi en boeide de cultuur mij. Ten slotte kwam ik er ook achter dat de Denen in de top 3 van meest gelukkige landen staan. Een extra troef om voor dit land te kiezen! 

Had je bepaalde voorbereidingen getroffen?

Ik heb mezelf een cursus Deens aangeschaft, omdat het een totaal nieuwe taal was voor mij. Hiermee zorgde ik ervoor dat ik het basis Deens (begroeting, dank…) min of meer onder de knie kreeg. Zo kon ik makkelijk de eerste contacten leggen en natuurlijk zou dat ook een goede indruk maken op mijn gastgezin en de Denen in het algemeen.

Waar keek je het meest naar uit?

Om écht deel uit te maken van het dagelijkse Deense leven en te ervaren hoe zij in het leven staan. Denemarken is trouwens ook een vooraanstaand land op vlak van scholing, en daar wou ik iets van opsteken. Toch ga ik niet ontkennen dat ik er ook naar uitkeek om hier te komen handballen in de “bakermat” van het handbal. Daarnaast verlang ik er ook naar om redelijk vloeiend Deens te kunnen spreken. Dat leer ik nu gaandeweg, elke dag weer een beetje meer.

INTERVIEW: Simon studeert in Denemarken - Flashmagazine

Heb je zenuwen gehad?

Toch wel. Voornamelijk toen ze nog aan het zoeken waren naar mijn gastgezin… Eens ze dat gevonden hadden, viel er wel een soort “last” van mijn schouders. Gelukkig heb ik wel niet echt liggen piekeren voor mijn vertrek. Ik had mezelf dan ook voorgenomen om het gewoon op me af te laten komen. Maar de momenten waarop ik mijn gastgezin ging ontmoeten en toen ik voor het eerst in mijn nieuwe school aankwam, had ik toch wel gezonde zenuwen. Achteraf bleek dat voor niets nodig, want ik ben hier supergoed ontvangen. En dat maakt toch alles net iets makkelijker!

Ga je het gezellige Limburg missen?

Natuurlijk, dat spreekt voor zich! Maar ik denk dat het wel zal meevallen door hier plezier te maken en bezig te zijn met school en hobby’s. Ølsted is trouwens ook een gezellig en rustig dorpje. Zoals het er nu naar uitziet heb ik daar zelfs een 2de thuis gevonden. Toch kan niks aan de Limburgse vlaai van mijn oma tippen!

Simon zijn verhaal las je trouwens ook deze maand in Puur Magazine en dat van Emmelie Miller uit Hasselt die in Canada gaat studeren in Flash Magazine. Heb jij het gespot?