Een caféracer is een bijzondere motorfietsclassificatie. Hierbij gaat het meestal om een tot sportmodel omgebouwde standaardmotor, waarbij aanzienlijke modificaties werden gedaan ten gunste van het comfort. Wil je er zelf eentje bouwen? Dan geven we enkele handige tips.

Tips om je eigen caféracer te bouwen - Flashmagazine

Toewijding is vereist

Als je er zelf aan begint, ga je best te rade bij echte experts. Een goed boek helpt je ook al flink op weg. Weet ook dat het een werkje van lange adem is. Als je plant er zelf een te bouwen, dan wordt dit je nieuwe hobby. Leuk is wel dat je het dan ook volledig naar je hand kan zetten: kleur, stijl, wat je wel en net niet wil veranderen, etc. Dit maakt van een gewone motor een echte caféracer.

Tips om je eigen caféracer te bouwen - Flashmagazine

Samen sterker dan alleen

In België zijn er diverse clubs. Zelfs in Limburg kan je terecht bij verenigingen van liefhebbers. Laat je door anderen besmetten met de microbe. Het moet immers een passie worden, vooraleer je eraan begint. Misschien wil je er eerst eens van proeven? Of een kant-en-klaar model kopen? Alles kan. 

Tips om je eigen caféracer te bouwen - Flashmagazine

Mogelijke merken

Er zijn tal van bedrijven gespecialiseerd in ombouwsets (Paul Dunstall, Rickman Métisse). Tegenwoordig wordt vaak rechtstreeks samengewerkt met constructeurs, zoals bijvoorbeeld Bimota (met Yamaha en Ducati) en Hyde (met Triumph). Daarnaast leveren merken ook zogenaamde “moderne” caféracers. Dit zijn nieuwe motorfietsen die gebaseerd zijn op de klassieke varianten. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Triumph Thruxton en Moto Guzzi V7 Racer.

Triumph Thruxton - Flashmagazine
©BMG Powersports

Events

Wil je eens een event voor liefhebbers van caféracers meemaken? Dat kan. De Seventies Cycles Run te Eeklo, Fly Low, BBA meeting, maar ook het jaarlijkse treffen De Brug in Leuven (Engels Plein), onder het motto: “Wie het oude niet begeert, weet niet wat hij mankeert”. In de Denderstreek vind je caféracerclub T-Birds, met sinds kort een tweede divisie in Westmalle. Maar er zijn er ongetwijfeld meer te vinden. Verre horizonten lonken…

Tips om je eigen motorfiets te bouwen - Flashmagazine

Alvast veel ontdekkingsplezier! En denk eraan: hou het veilig op de weg. Altijd.