Onze reizende fotograaf Jelle Canipel vormt samen met Joris Put en Michiel Pieters het Beringse trio TRiS Collective. Drie gepassioneerde fotografen die nog t.e.m. 23 juni hun werk tentoonstellen op een gelijknamige expo in het klimcentrum Alpamayo. Lees hoe het allemaal tot stand kwam.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Joris: Jelle en Michiel speelden bij dezelfde voetbalploeg. Jelle en ik kwamen dan weer met elkaar in contact via sociale media door onze gezamenlijke interesses. Uiteindelijk leerden Michiel en ik elkaar ook kennen via Jelle. Omdat we alle drie van Beringen zijn, en elk met outdoor photography bezig zijn, kon het niet anders dat onze wegen elkaar zouden kruisen. De expo is dan ook een mooi resultaat van onze vriendschap.

INTERVIEW: Beringse trio TRiS Collective exposeert reisfotografie - Flashmagazine

Kan je de expo kort toelichten?

Michiel: We zijn op het idee van de expo gekomen, omdat we vooral voor een lokaal publiek ook eens iets wilden organiseren. Tegenwoordig worden de meeste foto’s enkel via sociale media gedeeld, dus leek het ons leuk om die van ons tentoon te stellen en het ‘tastbaar’ te maken. Op deze manier spreekt een foto ook veel meer.

Waarom kozen jullie voor zo’n unieke locatie om jullie werken tentoon te stellen? 

Jelle: Daar zijn verschillende redenen voor… Allereerst past de locatie van de klimhal perfect bij het outdoor gebeuren en de bergen, en dus ook bij het genre van fotografie waar we ons het meest in thuisvoelen.

Ook hebben de opa’s van Joris en Michiel, plus veel andere familie, in de mijnen gewerkt en is het knap om tussen die indrukwekkende machines onze foto’s te zien hangen.

INTERVIEW: Beringse trio TRiS Collective exposeert reisfotografie - Flashmagazine

Een andere reden is het feit dat we alle drie afkomstig zijn uit Beringen en graag op deze locatie wilden exposeren.

Als laatste heb je dan het TRiS collectief dat niet alleen staat voor (The Road Is Smiling), en Tri als in DRIE, maar ook voor het dialect TRiS, dat mijnterril betekent en perfect past bij de mijngebouwen.

Leren jullie veel bij van elkaar?

Michiel: Ik denk dat we elkaar zeker inspireren en beter maken tot op bepaalde hoogte. Niet enkel op vlak van fotografie kunnen we elkaar helpen, maar ook qua reizen, bestemmingen kiezen, materiaal etc. geven we elkaar nuttig advies.

INTERVIEW: Beringse trio TRiS Collective exposeert reisfotografie - Flashmagazine

Gaan jullie vaak met z’n drieën op reis?

Jelle: Joris en ik zijn al op een paar verre reizen geweest, bijvoorbeeld naar de Lofoten en de Færøer eilanden. Reizen die niet alleen in het teken staan van fotografie, maar waar ook veel gewandeld wordt, avonturen worden beleefd en ervaringen worden opgedaan. Met Michiel hebben we een paar korte trips en weekenden gedaan. Heel fijn om zo’n reizen te maken en van elkaar te leren.

Bovendien reizen we alle drie een paar keer per jaar, maar niet per se altijd samen. Soms zijn het werkopdrachten, andere keren op vakantie met de vriendin/vrouw of met andere kameraden.

Hoeveel tijd spendeer je zoal aan het maken van de perfecte foto?

Joris: Voor mij kan de perfecte foto zowel helemaal voorbereid zijn qua plaats, tijd, datum, camera-instellingen… maar het kan evengoed ook toeval zijn. 

Sommige mensen vragen dan ook hoe het kan dat ik dat moment heb kunnen vastleggen. Dan is mijn antwoord altijd heel duidelijk. Als je op de sofa blijft zitten, is de kans heel klein dat je zo’n ogenblik zal meemaken. En nog kleiner dat je het kan vastleggen. Go out and explore is dus de boodschap!

INTERVIEW: Expo Beringse trio - Flashmagazine

Wat is de ultieme tip voor het maken van een mooie reisfoto?

Michiel: Stel je bent op reis en je wilt op een bepaalde plaats dé perfecte foto maken, plan je reis hier dan rond! Ikzelf wou vorig jaar in Zwitserland het perfecte plaatje van de legendarische Matterhorn schieten. De eerste vraag die ik me in dit geval stel is: kan ik de foto best maken bij zonsopgang of zonsondergang, of misschien overdag? En moet het dan zonnig zijn of toch liever bewolkt? Ik kwam er al snel achter dat de Matterhorn er het best uitziet bij zonsopgang, dus ging ik naar de weersvoorspelling kijken. In mijn geval zag het weerbericht er heel bewolkt uit voor de hele week, behalve op 1 ochtend waar er geen wolkje aan de lucht zou zijn. Dus plande ik mijn hele trip op een manier die ervoor zorgde dat ik net op die wolkenloze ochtend aan de voet van de Matterhorn stond en de foto kon maken waar ik op voorhand van droomde.

Welke foto van de expo is jullie favoriet?

Jelle: Persoonlijk vind ik het heel moeilijk om een favoriet te kiezen. Sommige foto’s vind ik leuker qua beeld, bij andere is het verhaal magisch… dat hangt af van zoveel factoren. Als ik uit de expo mijn persoonlijke favoriet moet kiezen, ga ik toch voor deze van Yeti Oguz, een prachtige ochtend in Kirgizië. Precies een moment tussen herfst en winter. Zulke zichten, daar hou ik van en wil ik het liefst in vertoeven.

INTERVIEW: Expo Beringse trio - Flashmagazine

Joris: Mijn favoriet is zonder twijfel de foto van het eiland op het bevroren meer. Het minimalistische aan dit beeld vind ik dan ook typerend aan mijn stijl van fotografie. Of toch de richting waarin ik mij verder wil verdiepen in de toekomst.

INTERVIEW: Expo Beringse trio - Flashmagazine

Michiel: Ik vind ze eigenlijk allemaal even goed!

Jullie hebben al bijna de hele wereld afgereisd. Zijn er nog bestemmingen die jullie zeker nog willen afvinken?

Jelle: Cordillera Blanca in Peru, de omgeving van Huaraz en het beklimmen van Mount Pisco staan zeker hoog op het lijstje.

Joris: Op mijn bucketlist staat bovenaan Antarctica, en ik weet dat dat bij Michiel ook het geval is. Misschien moeten we nog maar eens rond de tafel gaan zitten, haha!

Michiel: Ik zou graag eens naar Japan en Zuidoost-Azië willen gaan.