Toegegeven, de Vaderdag traditie staat altijd een beetje in de schaduw van de een maand eerder gevierde Moederdag. Het is zo gegroeid. Verder moet je er niets achter zoeken. Toch vinden vaders een attent gezin bijzonder fijn. Immers, papa’s krijgen graag cadeautjes. 

Vanwaar komt Vaderdag?

Dan moeten we even terug, met name 1909. Mevrouw Sanora Smart Dodd introduceerde in Washington voor het eerst deze feestdag. Haar papa was een veteraan in de Amerikaanse Burgeroorlog. Wanneer zijn vrouw stierf op het kraambed, stond hij er alleen voor, samen met zijn 6 kinderen. Toen Sanora volwassen werd, besloot ze het doorzettingsvermogen van haar vader te eren en onder de aandacht te brengen. Op 19 juni 1910 vond de eerste Vaderdag plaats in Spokane. De dag werd officieel erkend toen Nixon president was in 1972. België viert Vaderdag sinds de jaren ‘60.

Vaderdag: alles wat je moet weten! - Flashmagazine

Originaliteit troef

Vaders zijn zachte eitjes. Cadeaus zijn leuk, maar een toffe tekening van de kinderen, een lekker ontbijt op bed of gewoon een dikke groepsknuffel volstaan om het gemoed te laten volschieten. Geen enkele stoere papa houdt het dan droog!

Vaderdag: alles wat je moet weten! - Flashmagazine

Het cadeau de das om

Neen, ik denk dat de tijd dat papa’s op een das zitten te wachten, reeds lang achter ons ligt. Pak uit met iets praktisch. Luister naar tips die gaandeweg het jaar worden gegeven. Zo heeft hij misschien nood aan die accuheggenschaar of een paar vrolijke sokken? En onderschat de kracht van een nieuw paar pantoffels niet. Misschien houdt papa van cultuur? Dan is een museumpas nooit weg. Geef met je hart, dan komt het altijd goed!

Vaderdag: alles wat je moet weten! - Flashmagazine