De beruchtste wandeling van België, zo wordt beweerd… De laddertjeswandeling, of Les échelles de Rochehaut, in de Ardennen is voor echte waaghalzen, maar de uitzichten maken het zeker de moeite waard. Durf jij het aan?

Avontuurlijke laddertjeswandeling - Flashmagazine

  • Start: aan de kerk van Rochehaut (zo’n 2 uur rijden vanuit Hasselt)
  • Moeilijkheid: moeilijk
  • Afstand: 5 km
  • Duur: 3 uur
  • Signalisatie: nummer 84
  • Opgelet: mensen met hoogtevrees wagen zich beter niet aan deze wandeling!
  • Tip: zorg dat je stevige wandelschoenen aandoet

Met de klok mee

In principe kan je de wandeling langs twee kanten doen, maar er wordt aangeraden om de route in wijzerzin te volgen. Dat zorgt namelijk voor de mooiste panorama’s op de vallei van Semois als je afdaalt. 

Avontuurlijke laddertjeswandeling - Flashmagazine

Een goed begin

Na het vertrek aan de kerk van Rochehaut volg je Rue de Moissons eventjes en dan Chemin des Falloises. Kies bij de splitsing aan P1 voor Voie de Remifontaine en volg die tot aan P2. Draai daar de bosweg in tot aan het begin van het steile pad dat naar de Semois leidt. Daarna kan je via de beruchte laddertjes omhoog klauteren naar Rochehaut.

Avontuurlijke laddertjeswandeling - Flashmagazine

Portie lef vereist

De spectaculaire afdaling naar de Semois is een streling voor het oog en de start van een enorm avontuur, maar de klimming naar Rochehaut vraagt om nog meer concentratie. Eens aangekomen krijg je wel aan prachtig zicht over de vallei. Je mag je dus verwachten aan serieuze hoogteverschillen, steile afgronden, indrukwekkende rotsformaties en ladders om grote afstanden te overbruggen. Bij momenten is er zelfs geen sprake meer van een pad. Niet voor “gevoelige mensen” dus!

Avontuurlijke laddertjeswandeling - Flashmagazine

Is deze laddertjeswandeling te ver voor jou? Ook in Limburg kan je gezellig wandelen. Ontdek deze 8 wonderlijke uitstapjes!