Iedereen kent wel de backpackers, die als vakantie kiezen voor de vrijheid van het doen en laten wat je wilt, gewaarborgd door het feit dat je je slaapplek gewoon mee op je rug draagt. Voor de fietsers hebben dergelijke trektochten tegenwoordig een equivalent op twee wielen. 

Trek erop uit met je mountainbike

Noem het gerust kamperen met een off-road fiets. Je mountainbike wordt daarbij voorzien van speciale tassen om eten, drinken, een tentje, kleding enzovoorts te vervoeren. Natuurlijk zoek je tijdens een dergelijke trip niet de druk bezochte plekken op, maar minder bereisde plaatsen, singletrack paden, grind en verlaten onverharde wegen. In principe kan je ook je doordeweekse MTB inzetten als lastdier. Mits een aantal aanpassingen. De gemiddelde alle-terreinfiets beschikt immers niet over bevestigingspunten voor racks en fietstassen. Als je die laat aanbrengen ben je met een minimale investering gesteld. Wanneer je dan een aantal kortere routes hebt gereden, weet je uit ervaring wat je echt nodig hebt.

Zeker-geen-kroegentocht

Normaal is het de bedoeling van een dergelijke tocht dat je lange uren achter elkaar in het zadel zit, dag na dag. Een stuurhoogte die wat hoger is dan normaal, kan je dan ook bezwaarlijk overdreven luxe noemen. Een racehouding kan je over 100 kilometer niet volhouden. Ergonomische handvatten kunnen helpen om de druk op de handpalmen en de polsen te verlichten. Degelijke pedalen doen hetzelfde voor je voeten. Je knieën zullen je dan weer dankbaar zijn voor extra versnellingen. Die zijn nodig omwille van het extra gewicht dat je mee zeult.

Goede bidonhouders en bussen zijn nog zo’n dingetje. Aangezien je de platgereden paden verlaat, kan het immers zijn dat je de hele dag geen cafeetje om je te laven tegenkomt. Ook de rest van je fiets moet je optimaal benutten als truck. Een zadeltas heeft meestal een capaciteit tussen 10 en 15 liter. In een tas die je strak monteert tussen de driehoek van je frame kan je doorgaans iets minder kwijt. Ronde tassen die je aan je stuur hangt, hebben wel een flinke capaciteit. Eten en belangrijke zaken, zoals geld en papieren, vervoer je best in een rugzak. Alle materiaal dat je meeneemt weegt best zo weinig mogelijk. Doorgaans is de lichtste uitrusting echter ook de duurste. Je kunt uiteraard ook aan gewichtsbesparing doen door weloverwogen te pakken. Volume is minder hinderlijk dan extra kilo’s.