Yes! Vertrek jij binnenkort op vakantie? Super! Maar misschien mag het voor jou net wat meer zijn dan veertien dagen aan de rand van het zwembad hangen? Heeft u naast rust ook nood aan een flinke adrenalineshot? Stap dan even binnen bij een reisbureau, gespecialiseerd in avontuurlijke trips. Mogelijk heeft men daar ook canyoning in het pakket zitten. Daarbij maak je al lopend, zwemmend, klimmend, glijdend en abseilend een tocht door een kloof waar water doorheen stroomt. Adrenalinekicks gegarandeerd!

Prachtige natuur in combinatie met een adrenalineshot!

In feite is canyoning een, weliswaar relatief onbekende, maar spectaculaire buitensport. Maar het is dus tevens een aanrader voor een actieve vakantie. Een canyon is immers een mooie en indrukwekkende omgeving waar je normaal niet zo snel komt. Naast de prachtige natuur waar je van kunt genieten, geeft de combinatie van hoogte en water een enorme kick tijdens de afdaling.

Profiteren van erosie

In Vlaanderen vind je helaas geen kloven die diep en interessant genoeg zijn. Wegens een gebrek aan bergen. De Ardennen zijn in feite alleen maar geschikt voor een initiatie in dit tijdverdrijf. Voor het betere werk moet je dus iets verder reizen.

De mooiste canyoning plekken in Europa:

1. Pyreneeën, Spanje: Sierra de Guara Pyreneeën
Sierra de Guara Pyreneeën
BRON: https://www.lesensdeleau.fr/en/canyoning-in-sierra-guara/
2. Ticino, Zwitserland
BRON: https://www.adventuretickets.nl/product/halve-dag-canyoning-ticino-zwitserland/

 

3. Parc national du Mercantour, Zuid-Frankrijk
BRON: https://amarantreizen.com/reis/alpen-outdoor-experience-2/

 

4. Val di Sole , Italië
BRON: http://outdoor.valdisole.net/en/Canyoning

 

5. Zadvarje bij Omiš, Kroatië
BRON: https://www.adventuretickets.nl/product/basic-canyoning-cetina-rivier-kroatie/

 

 

Variërende canyons

De canyons variëren van zeer breed en ondiep tot erg smal en heel diep. Doorgaans wordt geopteerd voor de smallere versies met veel hoogteverschil. Omdat die ook voor de mooiste watervallen zorgen. Aangezien rotsen van geen wijken willen weten en soms zelfs zeer scherp zijn, moet je lichaam goed beschermd worden. Ook tegen de kou. Een wetsuit, een helm, stevige schoenen met een goed profiel, een gordel- en afdaalapparaat en touwen zijn dan ook een must. Daarnaast mag ook een gediplomeerde gids niet ontbreken.

Een rappel om te herinneren

Tijdens de tocht door een canyon zal je verschillende obstakels tegen komen. Van een afstapje van een hoog rotsblok tot een steile afdaling. Elke hindernis vereist weer een andere techniek om te passeren. In een kloof, met natte, oneffen, door algen glibberig gemaakte, schuine rotsen en boomstammen, loop je vanzelfsprekend anders dan op straat. Er is immers een grote kans dat je uitglijdt. Voorzichtig dus, met gebogen knieën of op handen en voeten.

Rotsblokken zal je moeten overwinnen door te klimmen en klauteren. Een enkele keer is het nodig dat je je op de billen voortbeweegt. Hoogteverschillen zonder water overwin je door jezelf te laten zakken aan een touw. Weliswaar met een gordel en een soort rem aan het touw. Deze abseiltechniek wordt ook gebruikt bij de hogere watervallen. Af en toe moet je op die manier wel honderden meters overbruggen.

Een poel van plezier

Het stromende water resulteert altijd wel ergens in een diepe poel. Ondanks het feit dat de wetsuit wat drijfvermogen heeft, begin je hier toch best niet aan als je niet kunt zwemmen. Het water heeft vaak een natuurlijke glijbaan gecreëerd. Dan is de rots helemaal glad afgesleten. Hier naar beneneden komen is hetzelfde als bij een glijbaan in een zwembad. Liggend op je rug met je voeten vooruit eindig je met een plons in het water. Hoe steiler, gladder en hoger de glijbaan, des harder ga je!

Wanneer de poel onderaan een rots diep genoeg is, mag je in veel gevallen gewoon ook springen. De hoogte kan variëren van enkele meters tot soms wel tientallen meters hoog. Het is wel belangrijk dat je de juiste techniek beheerst. Hoe hoger de sprong, des te harder de landing.Hoe dan ook is canyoning een avontuur en een spektakel, dat geschikt is voor klein en oud. Maar wees gewaarschuwd: de kans dat deze sport als een verslaving gaat werken is relatief groot. Dus misschien kies je er wel voor om voortaan nooit nog te gaan voor een strandvakantie?

Is dit avontuurlijke type van vakantie wel iets voor jou? Misschien is deze fietsvakantie in Zweden ook wel iets voor jou?