De zomer afsluiten doe je dit jaar in de Italiaanse Dolomieten met streekproducten en ontspannende wandelingen. Bovendien werden ze tien jaar geleden door de UNESCO erkend als werelderfgoed. Dat wordt gevierd van 15 tot 29 september met een culinair evenement in Alta Badia, het fijnproevershart van Zuid-Tirol.

Denk maar aan de honing van wilde bloemen, aan sneeuwwitte ricotta kaas, bergkruiden, spek en rundsvlees. Het culinaire feest is ook een buitenkans voor zij die houden van puur natuur en het leven in de bergen. “Saus dl altonn”, zegt men in Alta Badia en dat betekent ‘Smaken van de herfst’. Er zal inderdaad kunnen geproefd worden van het beste van de regionale keuken. Daarnaast zijn er ook een hele reeks activiteiten waarbij je omliggende natuur kan ontdekken.

De herfst proeven doe je in Zuid-Tirol - Flashmagazine
© Freddy Planinschek

Gastronomie in berghutten

Van 15 tot 29 september wordt in zeven berghutten een menu aangeboden met hoogwaardige streekproducten. Het zal ook mogelijk zijn om de producenten te ontmoeten, met hen de finesses van de lokale keuken te bespreken en producten te kopen. Op 16 en op 23 september kan je in de berghut Ütia Pralongiá geitenmelk kopen en de gerechten proeven die ze met deze melk maken. Op 17 en 24 september is de Ütia Nagler berghut aan de beurt. De speciale gast daar is de imker Giuseppe Piccolruaz die je zijn bloemenhoning laat proeven. Dit is een ingrediënt van verschillende gerechten zoals yoghurt met bessen en muesli. Ook de andere berghutten komen aan de beurt. Onder meer Ütia I Tabla, op 18 en 25 september, met een ricotta producent en Ütia Mesoles, op 19 en 26 september met spekgerechten.

De herfst proeven doe je in Zuid-Tirol - Flashmagazine
© IDM Südtirol-Alto Adige – trickytine

De berghutten zijn gemakkelijk bereikbaar met de liften, en rond de refuges kan je fantastische wandelingen maken tussen de spitse toppen van de Dolomieten.

Herfstevents met smaken

Tijdens de laatste twee weken van september zijn er ook tal van andere activiteiten. Je kan deelnemen aan een bergwandeling bij zonsondergang of je gaat op 15 september naar de stad Badia om er de transhumance mee te maken. Het vee wordt dan van de Alpenweiden naar het dal gedreven, waar het blijft tot in de vroege lente. Je kan ook deelnemen aan een ontbijt met lokale producten ergens hoog in de bergen of aan een wijnproeverij en een bezoek aan boerderijen. Ook wandelingen bij zonsopgang staan op het programma, om de Alpengloed te zien die de bergen prachtig rood kleurt.

De herfst proeven doe je in Zuid-Tirol - Flashmagazine
© Ivo Corra

En er staat nog veel meer op het programma…  Reden genoeg dus om de laatste dagen van de zomer te beleven in een van de mooiste streken van de Alpen: Alta Badia, Zuid-Tirol.

Bron: Toerisme Zuid-Tirol