Het hogedrukgebied boven de Azoren klinkt iedereen bekend in de oren, maar verder is er weinig geweten over deze eilanden. Toch werden ze door National Geographic uitgeroepen tot de op één na mooiste archipel ter wereld. Reisorganisator De Blauwe Vogel vliegt je van april tot en met september naar dit aardse paradijs voor natuurliefhebbers.

Prachtig stukje natuur

De Azoren liggen midden in de Atlantische Oceaan, zowat halfweg tussen Lissabon en New York. Negen bewoonde en acht onbewoonde eilanden, miljoenen jaren geleden gevormd door vulkaanuitbarstingen. Wie er belandt, treft een eigenzinnig lappendeken aan van bontgekleurde steden en een schakerende natuur. Door de geografisch geïsoleerde ligging groeien op de Azoren ongeveer 60 plantensoorten, die nergens anders in de wereld voorkomen. Er zijn ook dieren die enkel en alleen op deze eilanden leven zoals de rosse vleermuis, de zeldzame inheemse goudvink en de felgroene sabelsprinkhaan.

Prachtige natuur @ de Azoren

ilha verde

Hoewel de eerste bewoners van de eilandengroep Vlamingen waren, zijn de Azoren sinds hun ontdekking in 1427 altijd Portugees geweest. Het grootste en dichtstbevolkte eiland is São Miguel. De locals spreken over ‘ilha verde’, het groene eiland. In het zeer vruchtbare binnenland ontdek je imposante vulkanische bergen met ‘caldeiras’ of kraters, die gevuld zijn met diepblauwe en groene meren. Ponta Delgada, de kosmopolitische hoofdstad, ligt aan een grote baai met zogenaamde fajas, vlakke landtongen gevormd uit lava. Steile rotskliffen storten zich vanaf de hoge, met bloemen bedekte plateaus en beboste heuvels in zee.

Vulkanische site
Vulkanische site

Ananassen groeien…

Aan de noordkust van São Miguel ligt de enige Europese theeplantage. De Fábrica de Chá Gorreana produceert een groene en drie zwarte theesoorten. De Azoren zijn ook de enige plaats in Europa waar ananas wordt geteeld. Ananasplantage Augusto Arruda met zijn glazen serres – néén, ananassen groeien niet aan bomen – is zelfs uniek in de wereld. São Miguel alleen al heeft meer dan 6000 kassen. De Azorische ananas wordt het hele jaar door gekweekt en verschilt van elke andere ananassoort. Hij heeft een kleine kroon en staat bekend om zijn zachte, intens zoete vruchtvlees.

Thee plantages Livro Açores turistico, São Miguel.
Thee plantages Livro Açores turistico, São Miguel

Walvissen & dolfijnen spotten

De omringende wateren van São Miguel zijn de place to be om walvissen en dolfijnen te spotten. Meestal word je enkel op een staart, vin of spuitwolk getrakteerd. Maar met een beetje geluk steekt een potvis of tuimelaar zijn kop boven water of maakt hij een sierlijke sprong. Vingers gekruist!

Walvissen & dolfijnen spotten - Azoren
Walvissen & dolfijnen spotten – Azoren

Wil je zelf eens naar de Azoren afreizen?
Klik hier voor het aanbod van de Blauwe Vogel.