Met een adembenemend uitzicht op de Adriatische Zee en een prachtig stadscentrum dat zijn geschiedenis perfect combineert met hedendaagse kunst, muziek en entertainment, is Rijeka een levendige trekpleister voor alle soorten reizigers. Rijeka, in de regio Kvarner, is de op twee na grootste stad van Kroatië. Maar het blijft een verborgen pareltje aan de Adriatische kust. In 2020 wordt Rijeka de Culturele Hoofdstad van Europa en zal het haar culturele diversiteit aan de wereld tentoonspreiden. 

Dit is de Culturele Hoofdstad van Europa in 2020... - Flashmagazine
© Damir Kvajo

Ervaar het bruisende stadsleven van Rijeka

Rijeka is een levendige kuststad aan de Kvarner baai met heel wat hippe kunstruimtes, restaurants en trendy bars. De historische bezienswaardigheden van Rijeka zijn onder andere de levendige centrale markt, de 17de-eeuwse karaktervolle stadstoren en de middeleeuwse Leaning Tower die 40 cm overhelt. De hoofdstraat van Rijeka, Korzo, ligt in het hart van de stad en is autovrij zodat bezoekers de vele winkels, restaurants en cafés rustig kunnen verkennen.

Dit is de Culturele Hoofdstad van Europa in 2020... - Flashmagazine
© Goran Razic

Ontdek Riijeka’s waardevolle musea

Rijeka is ook de thuishaven van vele fascinerende musea voor jong en oud. Pal in het stadscentrum biedt het Peek & Poole Museum een blik op de geschiedenis van de computer. Je kunt er meer dan 1.000 soorten bewonderen, van de eerste rekenmachines tot spelcomputers en andere zeldzame exemplaren. Bezoekers kunnen zelfs oude retro spelcomputers uittesten. Een andere geweldige keuze voor families is het Natural History Museum. Dat museum is gewijd aan de geologie, plantkunde en het zeeleven van het Adriatische gebied. Het beschikt ook over een geweldige botanische tuin met meer dan 2000 inheemse plantensoorten. Ook het Maritiem en Historisch Museum is een aanrader en vertelt je alles over Rijeka en de Kvarner-regio.

Dit is de Culturele Hoofdstad van Europa in 2020... - Flashmagazine
© Ivo Biocina

Bewonder het adembenemende uitzicht vanop de heuvels bij Trsat

Dit heuvelfort net buiten Rijeka is een fascinerend en indrukwekkend historisch monument. In de 13de eeuw was het een strategisch gelegen fort, maar nu is het vooral een populaire attractie, vanwege het unieke uitzicht op de Golf van Kvarner. Daarnaast is Trsat een belangrijke bedevaartplaats die vandaag de dag nog steeds door heel wat pelgrims wordt bezocht. In de loop der tijd is het meerdere keren gerenoveerd en het klooster herbergt heel wat bijzondere artefacten, waaronder een 15de-eeuws gotisch standbeeld van Onze-Lieve-Vrouw van Trsat.

Dit is de Culturele Hoofdstad van Europa in 2020... - Flashmagazine
© Ivo Biocina

Beleef een show in het Kroatisch Nationaal Theater

Deze grootse theaterruimte ontstond in 1880 en is sindsdien een ruimte voor theatervoorstellingen, opera en ballet. Naast de site zelf, organiseert het Kroatisch Nationaal Theater ook het hele jaar door optredens en concerten op buitenpodia aan de Korzo en op de stranden van Kvarner. Kunstliefhebbers willen een bezoek aan het historische theater niet missen. Je komt er alles te weten over de theatertradities van de regio die meer dan twee eeuwen teruggaan in de tijd.

Dit is de Culturele Hoofdstad van Europa in 2020... - Flashmagazine
© Ivo Biocina

Bezoek het beroemde Galeb schip in Rijeka

Rijeka heeft een lange geschiedenis als havenstad. Het meest beroemde schip is ongetwijfeld Galeb, dat gebruikt werd in de bananenhandel. Het schip zonk in 1944 en werd onder Tito gereconstrueerd die het gebruikte als ontvangstruimte bij politieke bijeenkomsten met wereldleiders. Tegenwoordig is het een van de meest populaire attracties van Rijeka en bovendien zal het ook de locatie zijn voor een aantal veelbelovende evenementen in 2020.

Dit is de Culturele Hoofdstad van Europa in 2020... - Flashmagazine
© Ivo Biocin

Bron: Toerisme Kroatië