Een vakantie in ongerepte natuur vol flora en fauna? Dan moet je naar de Alpen! Een aanrader, want met een beetje geluk spot je hier de Big Five van de bergen. Maar wie zijn dat nu eigenlijk?

De lammergier

De gier heeft zijn naam te danken aan het feit dat men de vogel vroeger verdacht van het jagen op lammetjes. Zijn met veren bedekte hals zorgde voor de bijnaam baardgier. De lammergier heeft een vleugelwijdte van bijna drie meter. Je herkent de vogel aan zijn witte kop, lange staart én aan de heel bijzondere gewoonte om zijn witte borst te besmeuren met rode klei.

Dit zijn de Big Five van de bergen - Flashmagazine

De alpenmarmot

De marmot is dubbel zo groot als de eekhoorn, ook al is hij twee keer zo groot. Het knaagdier wordt tot 55 centimeter lang. Zijn hoge gepiep kan je gemakkelijk verwarren met het getjilp van een vogel. Ze leven boven de boomgrens en zijn dol op het graven van tunnels. Met zijn korte poten, kleine oren, lange snorharen en dikke vetlaag is de marmot een schattige verschijning.
Dit zijn de Big Five van de bergen - Flashmagazine

De alpensteenbok

Deze is familie van de geit en komt alleen in de Alpen voor. Met een beetje geluk spot je meteen een hele roedel, want de geiten leven met hun jongen in groep. De bokken zijn groter en hebben naar achter gerichte en geringde hoorns. Ze leven vaker solitair. Je ziet ze alleen hoog in de bergen.

Dit zijn de Big Five van de bergen - Flashmagazine

De bruine beer

Met zijn tweeëneenhalve meter stahoogte is de bruine beer een indrukwekkende verschijning. Deze berensoort heeft een opvallende schouderbult, een kleine staart en ronde oren. De over het algemeen bruine vacht varieert van lichtgelig tot zwart. Ze voelen zich thuis in het water en kunnen daar uren op de loer liggen. Opgepast, ze zijn snel en lopen tot 60 km per uur.

Dit zijn de Big Five van de bergen - Flashmagazine

De wolf

De wolvenpopulatie in de Alpen groeit gestaag. Het zijn oorspronkelijk dag- en schemeringsdieren, maar in Europa is de wolf veel vaker ’s nachts actief. De vacht kan verschillen van lichtgrijs tot bruin. Hoe ouder de wolf, hoe meer witte haren op de staartpunt en het voorhoofd. Het zijn territoriale dieren die zich ook goed voelen op het land en in het water.

Dit zijn de Big Five van de bergen - Flashmagazine

De kans om deze en andere dieren te spotten, is veel groter als je met een ranger door de natuur trekt. Zo kom je ook meer te weten over het leven in de nationale parken en over het gedrag van de dieren in het bijzonder. Je keert dan ook vast en zeker met een reeks prachtige foto’s huiswaarts!

Bron: Swarovski Optik