Noors Lapland is ijzingwekkend mooi. De desolate wildernis, het ruige berglandschap en de idyllische fjordenkust laten zelfs een eskimo niet koud. Plus: het is de beste plek om het noorderlicht te zien. Reisorganisator De Blauwe Vogel stuurt je er samen met een Nederlandstalige gids op uit. Laat je betoveren door het magische noorden!

In de winter is Noors Lapland een aards paradijs voor natuurliefhebbers. Hoogtepunten van dit noordpoolgebied zijn de eilandengroep Lofoten, een lappendeken van spitse bergen bezaaid met rotspartijen, sterk hellende paden en talloze meren, en de stad Tromsø, ook wel het ‘Parijs van het Hoge Noorden’ genoemd.

Tromsø
Tromsø

Diep in de arctische bossen

Bovendien heb je nergens in Noorwegen meer kans om elanden tegen het lijf te lopen dan in Noors Lapland. De imposante dieren leven diep in de arctische bossen. Je gaat met een lokale gids op pad om de koning van het woud in zijn natuurlijke omgeving te spotten. Andere to do’s zijn een hondensleetocht en een wandeling met sneeuwschoenen langs een van de vele gemarkeerde routes. Onderweg merk je ook dat de lichtinval, door het steeds veranderende weer, geen twee keer hetzelfde is.

Eland-in-besneeuwd-Lapland

Lapland dat is romantische schoonheid

Misschien wel de mooiste plaats in Noorwegen is de scherenkust. Die staat bekend om zijn puntige bergtoppen en weidse uitzichten over de oceaan, beschut gelegen baaien en uitgestrekte stranden. Je valt er beslist voor de romantische schoonheid van de Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde vissershuisjes en stokvis op houten rekken. Maak zeker een tussenstop in Nusfjord, Reine en Å, het dorpje met de kortste naam ter wereld. In de adembenemende Vestfjord zijn de prachtige landschappen van Raftsundet en Trollfjord een lust voor het oog. Bovendien heb je hier aan zeearenden, bruinvissen, grienden en zeehonden geen gebrek!

Traditionele Laplandhits

Tromsø is een van de meest noordelijke steden in de wereld. De stad kan je makkelijk te voet verkennen. Must sees zijn het planetarium, het kindvriendelijke Polariamuseum en de wereldberoemde IJszeekathedraal. In het stadscentrum niets dan gezellige kroegen, waar het lokaal gebrouwen Mackbier uit de tapkranen vloeit. Een reis naar Noors Lapland is niet compleet zonder een bezoek aan een authentiek Samikamp. Je stapt er in de leefwereld van de oorspronkelijke bevolking van Lapland. Nadat je hebt meegeholpen met het voederen en verzorgen van de rendieren, word je getrakteerd op traditionele joikgezangen en koffie rond het knusse haardvuur. Dit is het pure Noorden!

ijszeekathedraal
ijszeekathedraal

Helemaal in de vakantiestemming? Dan is het hoogtijd om erop uit te trekken. Dus daarom sommen wij voor jou enkele topbestemmingen op: Costa Navarino, Mauritius, Lissabon of ga op wijnvakantie in het Spaanse Catalonië!