Mario Cippolini werd er geboren en tal van andere Italiaanse wielrenners vestigden er zich. En dat heeft natuurlijk een reden… Toscane is gewoon een prachtige regio om met de fiets te verkennen. Wij geven jou alvast een duwtje in de rug voor een prachtige fietsvakantie in Toscane!

Paesino

Laat de verkeersdrukte van de steden links liggen en ga op zoek naar de paesino. Stop in deze kleine pittoreske dorpjes even om een espresso te drinken en pik hier en daar wat mee van de rijke cultuur. Maar voor de echte wielertoerist ligt het plezier toch voor het oprapen op het wegdek.

Pittige uitdagingen

Of je nu kiest voor de Tirreense kust of de Apennijnse bergruggen: de talrijke heuvels staan altijd garant voor pittige uitdagingen. Soms moet je zelfs klimmen aan 25 procent. Zorg er dan ook voor dat er voldoende versnellingen op je fiets zitten. En een minimum aan conditie is hier altijd wel vereist. Of bijna altijd.

Fietsen door een prachtige rivierbedding

Een uniek fietspad van 62 kilometer van Chiusi naar Arezzo telt een hoogteverschil van slechts 20 meter. De bijzondere route loopt namelijk door een drooggelegde rivierbedding. De Italianen hebben hier land herwonnen op het water. Om de toeristen te plezieren.

Kies de route die bij je past

De meeste streken zijn overigens opgedeeld volgens thematische routes. Je kunt dus kiezen wat je het meest interesseert; indrukwekkende panorama’s, het culinaire, het culturele erfgoed, kunst, villa’s, de zee, de renaissance. Een inspannende tocht kan altijd en overal afgesloten worden met een heerlijk glas lokale wijn en even lekkere gerechten op het terras van de kleine osteria’s. 

Opletten geblazen

De auto blijft op iedere weg koning. Voeg daar het gebrek aan fietspaden en het temperament van de Italiaanse chauffeurs aan toe, en je weet dat je goed uit je doppen moet blijven kijken. 

Gezellige grindwegjes

Hoe dan ook fiets je altijd midden een historische en artistieke rijkdom die mooi combineert met de natuur van olijf- en wijngaarden, akkers en bossen. De wegen zijn meestal in goede staat. Hoewel. In de Chianti Senese kom je op diverse plekken de strade bianchi tegen, met een ondergrond uit witte kiezelsteentjes. Je kent ze ondertussen wel van de semiklassieker die er nu al enkele jaren georganiseerd wordt in het voorjaar. Rond deze grindpaden zijn diverse parcoursen uitgestippeld. Sommige goed voor meer dan 205 kilometer. Door hier te fietsen waan je je even in een retro wielerwedstrijd. 


Helemaal weg van dit soort fietsvakanties? Ook in Zweden kan je een prachtige fietsvakantie maken!