Droom je al van de zomervakantie nu de feestdagen achter de rug zijn en de winter in volle gang is? Dan wordt het hoog tijd je te oriënteren voor je volgende zomerbestemming. Wordt het een autovakantie of één met het vliegtuig? Ver of kortbij? Zee of bergen? Maakt niet uit, wat je ook kiest, het is jouw keuze. We schetsen je alvast de verschillen en voor- en nadelen.

Privéhuisje of appartement huren

Als het even kan, niet op een vakantiepark, maar echt huren van eigenaars. Je vindt ze op allerlei sites en platformen.

Ideeën voor je volgende zomerbestemming - Flashmagazine

  • Plus: je bent echt op jezelf. Ideaal voor gezinnen dus! Je doet waar je zin in hebt en er zijn geen pottenkijkers. Bovendien kom je echt tussen de lokale bevolking terecht, en dat is leuk.
  • Min: je zal alles zelf moeten doen: zoals koken, naar de winkel, de was en de plas. Je woont als het ware op jezelf.

Huisje of appartement in vakantiepark

Er zijn veel van dit soort vakantieparken. Leuk is dat je kinderen altijd iemand hebben om mee te spelen. Het zwembad is centraal voor iedereen toegankelijk, maar je kan je ook gewoon terugtrekken en de drukte even uit de weg gaan in je huisje of appartement. 

Ideeën voor je volgende zomerbestemming - Flashmagazine

  • Plus: alles is goed georganiseerd en je hoeft het domein niet af als je iets wenst te doen, te kopen, te eten…
  • Min: het is een massaal gegeven waarbij de rust en het op jezelf zijn wat verloren gaan. Bovendien ga je automatisch niet meer zo vaak op verkenning, waardoor je het avontuurlijke uit het oog verliest.

Hotel

Altijd goed. Het is een perfecte combinatie van ‘op je eigen’ over ‘even het dorpje of de stad in’ tot ‘chillen aan het zwembad’. De locaties zijn vaak erg mooi en de luxe is altijd top, als je ervoor kiest. 

Ideeën voor je volgende zomerbestemming - Flashmagazine

  • Plus: alles is geregeld tot in de puntjes: ontbijt, avondeten (bij volpension), parkeren…
  • Min: vaak druk, zwembad vol, luide kinderen, soms haringen in een ton, beetje artificieel.

Auto of vliegtuig

Autovakanties winnen aan populariteit. We hebben immers een goede auto en de verbindingen worden steeds beter. Je neemt mee wat je wil en het geeft veel vrijheid. Vliegen is altijd wat meer gedoe en het beperkt je in je bagage, maar je kan wel erg ver geraken op korte tijd, wat met een auto niet mogelijk is.

Ideeën voor je volgende zomerbestemming - Flashmagazine

  • Plus: een autovakantie begint bij het uitrijden van je straat. Het vakantiegevoel is meteen daar. Vliegen is ook leuk: de aparte sfeer in de luchthaven, beetje rondhangen in de taxfree shops en je hoeft je geen zorgen te maken over autopech etc.
  • Min: je moet zorgen dat je auto perfect in orde is en hopen dat het zo blijft. Parkeren is niet altijd even makkelijk. Vliegen is ook geen wandeling in het park: op tijd in de luchthaven zijn, dure parkeerkosten, vaak een beetje stresserend… 

Uiteindelijk is alles leuk, het moet gewoon bij je passen en je voorkeur wegdragen. Wat je ook kiest, doe het weloverwogen. Steek je licht eens op bij je lokale reisagent. Die geeft je veel advies en weet vaak uit ervaring waar het leuk is. Een extra troef dus! Terug van vakantie? Dan geven we graag wat tips om er weer in te vliegen!