India, dat is een wereld apart! En tegelijk een verzameling van allerlei diverse werelden. De oranje-wit-groene vlag dekt veel meer dan wat we in Slumdog Millionaire en talrijke Bollywood-films te zien kregen. Het land is een fascinerend subcontinent met meer dan een miljard inwoners, dat in volle ontwikkeling is. Een draaischijf van kleuren, culturen, talen, klimaten, dramatische landschappen en uitbundige tegenstellingen. Je reist van paleis naar fort, van ontdekking naar verrukking.

Reizen naar het sprookjesachtige India - Flashmagazine

Een rondrit doorheen heel het land is, omwille van de uitgestrektheid, zo goed als onmogelijk. Je zult er dus een streek of stad moeten uitpikken als bestemming. De variatie is gelukkig groot. In het noorden van deze voormalige Britse kolonie bots je op het Himalaya-gebergte met toppen die tot boven 8.000 meter reiken. De grens met Pakistan in het westen wordt gevormd door de vlakke en droge Thar-woestijn. Dat in groot contrast met de vruchtbare rijstvelden in het zuiden. Het centrale gedeelte van het land is de regio van de grote rivieren. De grootste metropolen, Mumbai en Calcutta, staan zelden in toeristische folders. Omdat hier de honger, armoede en de misdaad regeren. 

Reizen naar het sprookjesachtige India - Flashmagazine

Wereldwonder als teken van liefde

De hoofdstad Delhi, met bijna twaalf miljoen inwoners slechts nummer drie van India, heeft twee gezichten. Een ommuurd historisch gedeelte was ooit de roemrijke pleisterplaats van de moslims. Gebouwd op de ruïnes van zeven oude steden rond 1200 voor Christus. Dit is een wirwar van steegjes en bazaars met als hoogtepunten het imposante Rode Fort en de Vrijdagsmoskee.

Reizen naar het sprookjesachtige India - Flashmagazine

Deelgemeente New Delhi heeft dan weer brede, rechte lanen, prachtige pleinen en moderne winkelcentra. Dat gedeelte werd gesticht door de Engelsen. Delhi maakt deel uit van de ‘Gouden Driehoek’: de populairste toeristische route van cultuursteden in het Noorden. Agra is vooral bekend als zetel van de Taj Mahal: het ultieme symbool van liefde en één van de zeven wereldwonderen. Gebouwd in de 17de eeuw door Shah Jahan als grafmonument voor zijn geliefde vrouw Momtaz Mahal. De muren van teer wit marmer worden bij zonsopgang en -ondergang transparant door de lichtstralen. Een unieke visuele belevenis. De witmarmeren basis, waarop het gebouw zich ontvouwt als een bloem, in combinatie met een weerspiegeling in het water, maakt het geheel dubbel gracieus.

Reizen naar het sprookjesachtige India - Flashmagazine

Waan je in een sprookjesboek

In de ‘Roze Stad’, het koosnaampje voor Jaipur, kan je niet voorbij aan het Paleis der Winden. Daar hield een Maharadja zijn vele vrouwen verborgen voor de buitenwereld. Een spectaculair bouwwerk dat vijf verdiepingen en 953 nissen en ramen telt. Het is één van de vele monumenten en musea in deze stad, waar de zon de zandstenen gevels in een roze gloed zet. Je bezoekt er ook een ander wonder uit de Rajput-cultuur: het Amber fort, hoog en koel in de heuvels. Niets in India is te vergelijken met Jaisalmer, een sprookje op zich. Deze stad, omwille van de honingkleurige gebouwen ook wel de Gouden Stad genoemd, rijst als een soort fata morgana op uit de woestijn. Wie door de smalle straatjes slentert, voelt zich meteen thuis in de verhaaltjes van duizend-en-één-nacht. Een meerdaagse kamelensafari die je van hieruit kunt ondernemen, wordt zonder twijfel een onvergetelijke ervaring. 

Reizen naar het sprookjesachtige India - Flashmagazine

De voet van de Himalaya

De kers op de taart van je reis naar India moet een blitzbezoek aan Nepal worden: het groene en onbedorven oord aan de voet van de witte Himalaya-toppen. In Dhulikhel kijk je uit op het dak van de wereld. Je hebt er een compleet panorama op de hoogste bergketen op aarde. De puurheid van het landschap weerspiegelt zich in de sobere charme van het dorpje. Meer natuurpracht vind je terug in het Chitwan-reservaat, thuis van de Bengaalse tijger en de éénhoornige neushoorn.