Rarara, tijd voor een raadseltje! Het is er groen, het ruikt er heerlijk, en het bestaat uit 9 delen. Nog een kleine tip, het ligt midden in de Atlantische Oceaan tussen Amerika en Europa… Yes! Dit keer trok ik op verkenning naar de AZOREN!

9 x verbluffend mooi

9 maal divers, 9 keer stuk voor stuk pareltjes. Dat is de samenvatting van dit nog vrij onbekend tropische plekje in het uiterste westen van Europa. Dit paradijs behoort nog tot Portugal maar ziet er totaal niet Europees uit. De 9 eiland namen? Dat zijn Sao Miguel, Sao Jorge, Terceira, Pico, Graciosa, Santa Maria, Faial, Flores en Corvu. Wij maakten een kleine rondreis op de Azoren en kozen voor deze drie eilandjes: Sao Miguel, Flores en Corvu.

Plan je een reis naar de Azoren? Zo pak je het best aan!

Hoelang je naar de Azoren reist, dat kies je volledig zelf. Persoonlijk denk ik dat je per eiland dat je bezoekt, je makkelijk 3 tot 4 dagen zoet bent. Het hoofdeiland Sao Miguel is het grootst. Hier kan je wel wat langer blijven, een weekje lukt perfect. Wil je de Azoren bezoeken maar weet je nog niet goed wanneer? Dan ga je best ergens tussen april en eind september.

Koffers klaar?! Off we go!

Onze reis begon op Sao Miguel. Via Booking.com vonden we een schitterend pittoresk verblijf, op een plekje centraal gelegen. De perfecte uitvalsbasis voor onze geplande avonturen. We huurden ook een auto. Lekker handig. Zo beslis je zelf wanneer je wat bezoekt. We begonnen onze ontdekkingsreis richting het Zuid-Oosten van het eiland, namelijk Faial da Terra.

Op ontdekkingstocht naar Salto Do Prego

Salto Do Prego is een schitterende waterval. Om er te geraken maakten we een wandeling van ongeveer 4km. Tijdens het wandelen merkten we voor het eerst hoe fris groen alles op dit eiland is en hoe zalig het ruikt als je door de tropische bossen wandelt. Ook de waterval was magnifiek. Deze moet je gezien hebben.

We genoten met volle teugen van de mooie wegjes. Alles prachtig omringd door bloemen, verzorgd en het voelt ook nog eens gezond aan ook.

De oostkant van het eiland

Indrukwekkende kliffen? Die vind je aan de oostkant van het eiland. Bovendien reden we ’s avonds naar de hoofdstad ‘Ponta Delgato’ om er wat door de straatjes te kuieren. We zochten iets lekkers om te eten en genoten met volle teugen van de gezellige drukte. Kleurrijke huisjes, bijzondere kerken, een gemoedelijk sfeertje en leuke, niet te dure, restaurantjes. Maar ook goedkope biertjes en wijn in authentieke tapasbarretjes. Life can be perfect!

Jelle Canipel - Indrukwekkende kliffen Azoren
De indrukwekkende kliffen

 

Sete Cidades

De volgende dag gingen we wandelen in het westen van het eiland. Hier vind je de bekendste plek op Sao Miguel of misschien wel van heel de Azoren. Sete Cidades. Een prachtige foto? Die neem je gegarandeerd nabij het meer ‘Lagoa do Canario’ dat in de omgeving van ‘Sete Cidades’ ligt, dit uitzichtpunt wordt ‘Miradouro’ genoemd. Laat je verbluffen door prachtige meren met schitterende vergezichten in een mooi groen jasje. Wij genoten met volle teugen van het mooiste uitzicht op de Azoren.

 

Van kratermeren tot thermal baths

In deze streek kan je bovendien vele wandelingen maken rond de verschillende kratermeren die er zich bevinden. Alles is duidelijk aangegeven en er zijn parkings voorzien om de wagen achter te laten. Op Sao Miguel kan je ook genieten van natuurlijke thermal baths. And guess what? Wij besloten natuurlijk om er enkele uit te testen. We begonnen met ‘Caldeira Vehla’. Hier brubbelden we heerlijk in de basins met warm water in het midden van de natuur. We werden omringt door prachtige varens en palmen. Dit is de plek waar tropische zwembaden hun inspiratie halen! Let wel goed op de temperatuur van de baden, want in de natuur kan je de temperatuur niet regelen.

Azoren - Kratermeren - Jelle Canipel
Kratermeren

Azoren - Thermal Baths - Jelle Canipel
Thermal Baths

Klaar voor het eiland ‘Flores’

Na deze heerlijke en ontspannende namiddag, was het tijd om naar het volgende eiland te vliegen. Interne vluchten naar de eilanden kan je best boeken via SATA airlines, niet te duur en voor een kleine 90 euro koop je een retourticket. Je kan ook kiezen voor een ferry maar hier verlies je een hele dag mee. Jammer toch?!

We verkozen het eiland ‘Flores’. Dit is het op één na kleinste eiland maar tevens ook één van de mooiste en groenste eilanden van de groep. Ze zeggen dat het eilandje veel weg heeft van Hawaii maar dan binnen Europa. Flores is bovendien het meest westelijke punt van de Azoren en jawel, ook van Europa.

Het eiland is nog vrij onaangetast. Flores is ongelofelijk mooi en niet echt gekend bij toeristen. Hier kom je helemaal tot rust.  Bovendien is het er zo klein dat het lijkt alsof je overal dezelfde mensen tegenkomt.

Wij verbleven drie dagen op Flores.

Charmante dorpjes, prachtige wandelingen en sprankelende watervallen

We logeerden in een huisje in het charmante dorpje ‘Fajãzinha’, niet ver van de indrukwekkende watervallen ‘Poço Ribeira do Ferreiro’. Dit is echt een ongelofelijke plek. Door een kleine wandeling te maken over een oud padje kom je aan een meertje omringd met watervallen die langs een bergwand naar beneden kletsen.

Het is er enorm rustig en een lokale man ‘bewaakt’ het kleine gebied zodat toeristen niet overal alles platlopen. Hij geeft je ook alle nodige uitleg en laat je de beste plekjes zien. Helaas is zijn Engels niet echt goed, maar je kan perfect communiceren met wat leuke gebaren.

Poço Ribeira do Ferreiro - Jelle Canipel
Poço Ribeira do Ferreiro
Poço Ribeira do Ferreiro - Jelle Canipel
Poço Ribeira do Ferreiro

Faja Grande

Iets verder dan Fajãzinha ligt het grootste stadje namelijk ‘Faja Grande’.  Dit is meteen ook het meest westelijke punt van Europa. Hier gingen we gezellig wat winkelen.

Faja Grande - Jelle Canipel
Faja Grande

Leuk weetje: de inwoners hier zijn erg vriendelijk. Vlak voor sluitingstijd stonden we aan de kassa van een winkeltje. Helaas hadden we net te weinig geld bij om cash te kunnen betalen. Bovendien bleek dat we niet met onze bankkaart konden betalen door een technisch defect. Maar van de winkelier mochten we alle spullen toch meenemen, en mochten we later komen betalen. De dag nadien zijn we hem meteen gaan betalen. Maar dat vertrouwen dat mensen er hebben, dat vind je bij ons niet meer. Geweldig toch…

Oh, wauw!

Dat waren twee woorden die je veel hoorde vallen. Want we vielen van de ene verbazing in de andere op dit prachtige eiland. We verkenden het volledige eiland en maakten verschillende wandelingen. we genoten op het strand van Baia De Alago en maakten een wandeling naar een leuk restaurantje in het dorpje ‘Fajazihna’. Hier genoten we van het mooie zicht op Caldeira Negra en Lagoa Comprida. Het was een indrukwekkend zicht op de hoogste waterval van het eiland, namelijk de Ribeira Grande.

 Baia De Alago - Jelle Canipel
Genieten op het strand van Baia De Alago
Fajazihna - Jelle Canipel
Wandeling in het dorpje ‘Fajazihna’.

Ribeira Grande - Jelle Canipel
Indrukwekkend uitzicht op de hoogste waterval van het Eiland. De Ribeira Grande.

Must do: Corvo

Vanuit Flores gingen we met een zodiac riching ‘Corvo’, het kleinste eiland van de Azoren. Hier vind je de mooiste krater van de Azoren. De tocht met de zodiac was spectaculair en er werd snel iets duidelijk, het water rondom de Azoren zit vol leven. Bijna onmiddellijk werden we omringd door dolfijnen en in de verte spotte we zelfs een potvis. De dolfijnen zagen er super gelukkig uit en volgden onze speedboat een lange tijd.

Dolfijnen richting Corvo - Jelle Canipel
Dolfijnen richting Corvo

Aangkomen op Corvo, merkten we op hoe klein het wel was. 1 dorpje, 1 schooltje en 1 enorme krater. We gingen er wandelen en genoten van het uitzicht. Een echte must do.

De krater leek een beetje op patchwork door de verschillende weides. Je zag er koeien en paarden vredig grazen. Ikzelf was tot een van de eindjes geklommen en dan zie je ook hoe de krater terug in de zee stort. Magnifiek.

Jelle Canipel - Corvo
Corvo
Jelle Canipel - Corvo
Corvo

Terug richting Sao Miguel

Voor de laatste dagen gingen we terug naar Sao Miguel, vooral om nog een Whale watching trip te doen en nog enkele overige plekjes te bewonderen. We sliepen nu in het Noorden in ‘Vila Franca do Campo’. Dit was een oud gerenoveerd klooster, zeker een aanrader, verzorgd, lekker en ongelooflijk vriendelijk.

Voor de kust van het stadje ligt een mooi klein eilandje Ilhéu de Vila Franca do Campo.  Dit is een krater van een oude, gezonken vulkaan op ongeveer 1 km van de kust. Het is een leuke  attractie, vooral sinds hier een etappe van het wereldkampioenschap Red Bull Cliff Diving, wordt georganiseerd.

Ilhéu de Vila Franca do Campo - Jelle Canipel
Ilhéu de Vila Franca do Campo

Whale watching

Wie walvissen wilt gaan spotten, heeft zoveel mogelijkheden. We werden in een klein restaurantje aangeraden eens te luisteren bij Moby Dick tours. Gelijk hadden ze. Want dit was een gepassioneerde skipper die met een van de laatste houten bootjes ons mee op zee nam om walvissen te spotten.

Hij gaf onze een prachtige uitleg en deed alle moeite van de wereld om met respect voor dier en natuur walvissen te zoeken. We troffen ze 2 keer. Ook zagen we 2 potvissen en een hele bende dolfijnen.

Walvissen spotten Azoren - Jelle Canipel
Walvissen spotten

Wist je trouwens dat de eilanden groep Azoren één van de beste plekken in de Atlantische oceaan is om allerlei walvissen en dolfijnen te spotten?

Lagoa Do Fogo

Een meer dat je zeker moet bezoeken is ‘Lagoa do Fogo’. Precies in het midden van het eiland en meteen ook het hoogst gelegen meer op het eiland Sao Miguel. Rondom heb je een paar knappe uitzichtpunten. Toch moet je Lagoa do Fogo niet alleen van bovenaf bekijken, maar ook zeker een hike maken in de omgeving. Of ga eens naar beneden naar het water.

Lagao Do Fogo - Jelle Canipel
Lagao Do Fogo

Surfers en waaghalzen

Waaghalzen en surfers? Die moeten zeker naar het meest westelijke punt van Sao Miguel afzakken. Hier vind je prachtige zeerotsen en ruige golven.

Ook gingen we nog eens snel kijken in het meest westelijke punt van het hoofdeiland, waar je vooral ruige zeerotsen kon vinden en hier en daar wat waaghalzen van surfers.

Poça da Dona Beija

In deze modernere warmwaterbron sloten we onze reis af. Hier vind je verschillende kleine warmwaterbaden en kan je rondom de paden even rustig relaxen of genieten van de zon. Ook heb je er een leuk winkeltje met knappe design werkjes. Perfect als een iets unieker souveniertje.

De Azoren samengevat

Kortom deze eilandengroep verrast je met een natuurpracht van watervallen, kratermeren, spectaculaire kliffen, verlaten strandjes en hoge vulkaantoppen. Je vindt er unieke verblijfplaatsen die zorgen voor een authentiek gevoel en de inwoners zijn er ongelofelijk vriendelijk.

Wie bang is om een auto te huren, mag die angst volledig achterwegen laten. Iemand kwam bijna volledig uit zijn raam hangen om me te knuffelen omdat ik hem had doorgelaten. En ook als voetganger laat bijna elke wagen je rustig oversteken. Van hoffelijkheid gesproken.

Wie dus wilt genieten van rust & natuur omringd door vriendelijke inwoners en pittoreske dorpjes moet afzakken naar de Azoren!

Wil je wat meer info?
Contacteer me dan gerust, ik help je met veel plezier verder.

Redactie voorzien door Jelle Canipel van Gloryus