Door de uitbreiding van 4 naar 12 hectare is het Joekelbos in Oudsbergen voortaan het grootste avontuurlijk ingerichte speelbos van het land. Dat is speelplezier verzekerd!

Wat is een speelbos eigenlijk?

Een speelbos is een door Natuur en Bos bepaalde zone die bestemd is voor spel door jongeren onder de achttien jaar en hun begeleiders, of door het jeugdwerk. In tegenstelling tot andere zones in de natuur mag je hier wel de paden verlaten. 

Joekelbos: het grootste speelbos van het land! - Flashmagazine
© Liss Awouters

Amusement voor iedereen

De combinatie van avontuurlijk spelen, de unieke infrastructuur en de praktische inrichting maakt het Joekelbos uniek. Er zijn tien spelelementen, waarvan de twee waterspeelplekken het meest in het oog springen. Bezoekers wandelen langs een route met negen uit hout gesneden dieren die verstopt zijn in het bos. De kinderen leven zich uit op een stelten- en klimparcours en de jeugdbewegingen kunnen naar hartenlust kampen bouwen en spelletjes spelen op drie hectare van het bos. Als kers op de taart kan je zandkastelen bouwen tot je erbij neervalt op de blootgelegde zandduin. 

Joekelbos: het grootste speelbos van het land! - Flashmagazine
© Liss Awouters

En ook nog dit

Het bos biedt bovendien ook een educatieve meerwaarde. Er zijn namelijk heel wat mogelijkheden om er les te geven in de open lucht. Vlakbij de ingang ligt een houten amfitheater, de zitarena. Nabij de duin vind je een tafel van maar liefst 9 meter lang, waar je een hele klas aan kan zetten. Duikt er plots een bui op? Dan kan je terecht in twee schuilhutten. Is de nood het hoogst? Dan is er het bostoilet. 

Joekelbos: het grootste speelbos van het land! - Flashmagazine

Het Joekelbos in cijfers

  • een speelbos van 12 hectare 
  • 10 spelelementen 
  • een lange tafel van 9 m 
  • een halfverhard pad van 750 m 
  • het halfverhard en het onverhard pad zijn samen 1,8 km lang 
  • 2 fietsenstallingen voor telkens 30 fietsen (bij de ingang en bij de duin)

Joekelbos: het grootste speelbos van het land! - Flashmagazine

Praktisch 

Het Joekelbos bevindt zich in de Speeltuinstraat, 3660 Oudsbergen en ligt tussen knooppunt #526 en #527 van het fietsroutenetwerk. Het is vrij open van zonsopgang tot zonsondergang. Dankzij het verharde pad is het bos ook toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen.