Op zoek naar een prachtige streek om een heerlijk dagje te vertoeven? Trek dan eens naar de Maasvallei. Want de Maas is een indrukwekkende regenrivier, die door de eeuwen heen een veelzijdig en boeiend landschap uitboetseerde. Een landschap waar we nu met volle teugen van kunnen genieten! Wij overlopen de places to be!

De Maasvallei dat is natuur van de bovenste plank

Er ontstond een wirwar van oude stroomgeulen, afgesneden meanders, dijken en uiterwaarden. Hoge en lage waterstanden brachten een grote diversiteit mee. Grind, zand en klei vormen de basis voor een typische fauna en flora.

De Maasvallei is een uitzonderlijk natuurpark met de grillige Maas in de hoofdrol. Deze regenrivier treedt in de winter uit haar bedding en creëert zo een warrig netwerk van rivierarmen, oeverwallen, stroomgeulen en uiterwaarden. 630 ha van dit landschap werd aangelegd als natuurgebied. Dit RivierPark Maasvallei moet de komende jaren uitgroeien tot een uniek ecosysteem van 2500 ha.

Dieren, planten en kruiden

Om de Maaslanders te beschermen tegen overstromingen, wordt er langs de Maas op grote schaal aan rivierherstel gewerkt. Daardoor krijgt de natuur alle kansen. En dat merk je. Talloze watervogels, maar ook vlinders, libellen, wilde bijen en bijzondere bloemen en kruiden vinden er een plekje. Zelfs de bever bouwt er opnieuw zijn burchten. Veeleisende soorten zoals de otter en de visarend worden verwacht. Het RivierPark is zo een uniek ecosysteem in Vlaanderen dat je te voet, met de fiets of met fluisterbootjes ontdekt.

BRON: https://www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/waterbeleving

Ontdek de vijf sfeervolle Maasdorpjes

Aan de oevers van de Maas ontwikkelden zich charmante Maasdorpjes. Elk met zijn eigen karakter en bezienswaardigheden. Tussen dit snoer van dorpskernen ligt ook de oergezellige cultuurstad Maaseik. Met de fiets ontdek je alles zonder moeite. Deze dorpen zijn de perfecte uitvalsbasis om de natuur te ontdekken. Je kan er je auto kwijt, en een gezellig terrasje doen.

  • Kessenich
  • Leut
  • Maaseik
  • Stokkem
  • Oud-Rekem

 

www.toerismelimburg.be

DELEN