Spectaculaire zandvlakten die je even naar de woestijn katapulteren? Check. Gezonde boslucht en een zee van purperen heidebloempjes? En of. Heerlijk stille plekjes en een hangmat om even uit te blazen? Absoluut! De Keiheuvelwandeling in Balen mocht de titel ‘Wandeling van het jaar’ al eens in ontvangst nemen en is dus zeker de moeite waard om te ontdekken!

Hangmat in de woestijn

Na nauwelijks enkele stappen in de Keiheuvel opent zich een weids landschap met zandvlakten, vennen en duingraslanden, omzoomd door verleidelijk geurende dennenbomen. De bloeiende struikheide kleurt purper. Konijntjes huppelen voor je uit in het mulle zand. Het duinenlandschap mag dan als een woestijn ogen, vergis je niet: het zit vol leven. De Keiheuvel vormt een hotspot voor insecten en vogels, van de boomleeuwerik tot de nachtzwaluw. Aanrader: huur bij Recreatiedomein De Keiheuvel of Vrijetijdscentrum De Kruierie in Balen een hangmat en las op een van de meest fotogenieke plekjes een pauze in.

Uniek duo met De Most

Na een ommetje langs het Kanaal naar Beverlo gaat het richting De Most. De laaggelegen en drassige vallei contrasteert mooi met de hoge en droge Keiheuvel. Dat de twee totaal verschillende natuurkernen naadloos op elkaar aansluiten, maakt Keiheuvel-De Most (540 ha) heel uitzonderlijk. De natste stroken lokken heel wat planten en dieren: van wateraardbei over moerassprinkhaan tot kleine modderkruiper. Ooit fungeerde De Most als jachtgebied en schuiloord voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Vandaag regeert de rust.

Praktisch

  • Vertrek en parking: recreatie- en natuurpark Keiheuvel, 17de Esc. Licht Vliegwezenlaan 14, Balen
  • Traject en afstand: tussen 7 en 8 – 9 – 96 – 2 – 97 – 98 – 99 – 1 – 5 – 4 – 3 – 7 – richting 8 (11,6 km) & korte route door de Keiheuvel: tussen 7 en 8 – 9 – 96 – 2 – 3 – 7 – richting 8 (5 km)
  • Bewegwijzering: rechthoekige rood-witte borden met nummers
  • Ondergrond: overwegend onverhard; trek bij nat weer laarzen of waterdichte schoenen aan
DELEN