De meeste mensen gaan met de auto op wintersport. En dan staat veiligheid voorop. Zeker in winterse gebieden, waar het sowieso belangrijk is veilig op de weg te zijn. Maar ook je auto correct inladen, komt de veiligheid ten goede. Met deze eenvoudige vuistregels ga je het veiligst op pad.  

Verkeerd inpakken

Het is vaak een onderschat onderdeel van de reis: alles netjes en veilig inpakken. Verkeerd ingepakte spullen kunnen erg gevaarlijk zijn bij een aanrijding, of zelfs gewoon bij hard remmen. Je wil echt geen skischoen tegen je hoofd krijgen! Als de lading, die bij een wintersportvakantie toch altijd zwaarder is dan in de zomer, begint te schuiven, plooien alle rugleuningen onder het gewicht. Er komen immers enorme krachten vrij bij remmen, of erger nog, een botsing. Dit kan leiden tot ernstig rugletsel en hoofdwonden. Spullen moeten dus goed vastgemaakt worden en op zo’n manier gestockeerd zijn dat niets kan gaan “rondvliegen”. 

Met de auto op wintersport? Pak hem veilig in! - Flashmagazine

Veilig ingepakt en wegwezen

We zeiden het al: alle spullen goed vastsnoeren. Bij verkeerscontroles kan je zelfs een flinke boete oplopen als je je huiswerk niet goed hebt gemaakt. Dit zijn de vuistregels:

  1. Liefst geen spullen op de achterbank.
  2. Pak spullen in een stevige tas in en laat ze nooit rondslingeren.
  3. Als je een netje in je auto hebt, in het geval van een ‘open kofferbak’, span dat dan altijd op, zodat de lading niet naar voren kan schuiven.
  4. Ski’s mogen nooit tussen de twee voorstoelen liggen. Dit beperkt de bewegingsvrijheid van de bestuurder. Een stevig skirek op de auto biedt hier uitkomst.
  5. Als de achterbank een speciaal skiluik bevat, moeten ook daarin de ski’s vastgemaakt worden. Ervaring leert dat de ski’s anders alsnog naar voren kunnen schuiven.
  6. Een dakkoffer is de veiligste manier om je skispullen te vervoeren. Daarin zitten vaak ook alle bevestigingsmogelijkheden voor ski’s en snowboards.

Met de auto op wintersport? Pak hem veilig in! - Flashmagazine

Met de auto op wintersport is een leuk idee, als je weet naar waar… Deze 5 shortski opties zijn gelukkig minder ver dan je denkt