Lekker dichtbij, men spreekt er dezelfde taal – of iets wat daar op lijkt– en toch is het zo anders als onze Kempen. De regio Zuid-Limburg is echt on-Nederlands mooi. Met tal van heuvels en dalen en het hoog(s)tepunt van onze Noorderburen. Niet voor niets noemen de Limburgers dit zelf een stukje buitenland. Op naar het zonnige zuiden!

BRON: https://www.vvvzuidlimburg.nl

Zuid-Limburg is zeker niet van gisteren. De Romeinen bouwden onder meer al een badhuis in Heerlen (Thermenmuseum). De oude kloosterstad Sittard heeft prachtige kerken en hoog boven het mergelstadje Valkenburg ligt de ruïne van een eeuwenoud kasteel. Eén van de vele in deze streek. De meeste zijn schitterend gerenoveerd. In Kasteel Hoensbroek bijvoorbeeld, lijkt het of de kasteelheer net overhaast vertrokken is… Maar er zijn ook verrassende en uitdagende musea. Je kunt met een oud stoomtreintje over de Miljoenenlijn tuffen en zelfs ondergronds – in de grotten – komt de geschiedenis tot leven!

In Zuid-Limburg verveel je je nooit!

Wie naar Zuid-Limburg gaat en de wandelschoenen thuislaat, mist veel. Want dit is een echt wandelparadijs. Met paden dwars door hellingbossen en weilanden, langs grazende koeien, kabbelende riviertjes met watermolens en eeuwenoude vakwerkboerderijen. Met steile klimmetjes en schitterende vergezichten. En met altijd wel een gezellig terras in de buurt om op uit te rusten en te genieten. Van koffie met Limburgse vlaai. Een regionaal wijntje erbij? Ook dat kan!

Op verkenning met de fiets

Zuid-Limburg fietsen

Je kunt deze trip zo sportief en uitdagend maken als je zelf wilt. In het spoor van beroemde wielrenners kan je de beruchte Cauberg beklimmen – met bovenop het schitterende Thermae 2000 om te bekomen. Maar via het handige fietsroutenetwerk is het ook mogelijk een vlakke fietsroute uit te stippelen.

Aan activiteiten geen gebrek

Gaia Park
Gaia park

Je kunt gaan tokkelen, boogschieten of kajakken. En waarom niet spelevaren op de Maasplassen? Dit is eenmekka voor zeilers, surfers, waterskiërs, zwemmers en eigenaars van yachten. En natuurlijk kan je ook gewoon lekker een dagje gaan shoppen in een outletcentrum. Of één van de vele attracties opzoeken. Dierentuin of wereldtuinen? Kuuroord of pretpark? Sprookjesbos of labyrint? Kiezen kan wel eens moeilijk worden…

In tegenstelling tot ons eigen mijnbekken, werden de mijnsites hier namelijk wel al een tijdje succesvol omgeturnd tot toeristische toppers. Bijvoorbeeld Snowworld in Landgraaf, de grootste indoor skipiste van Europa. Een witte wereld gebouwd op een koolzwarte berg. Amper enkele kilometers verderop brullen de leeuwen in Gaia-park, al 4 keer verkozen tot mooiste zoo van de Benelux en in 2013 ook tot leukste uitje van Nederland.

Snowworld
Snowworld

Bourgondisch Méstrich

Wie Zuid-Limburg doorkruist, mag natuurlijk Maastricht niet links laten liggen. Hoewel we deze stad wat beter leerden kennen dankzij de Nederlandse Flikken-serie, blijft het voor veel Belgen toch een grote onbekende. Jammer.

Het centrum barst van de monumenten. Statige oude huizen en kloosters, indrukwekkende basilieken, eeuwenoude stadsmuren met torens en ingenieuze ondergrondse verdedigingswerken. Bovendien hoort bij ieder monument een verhaal. En in het geval van Maastricht gaan die verhalen onder andere over Napoleon, de musketier D’Artagnan en de Nachtwacht…

Maar ook over meer recente tijden, toen hier het historische Euro-verdrag werd ondertekend. Een stad aan een rivier heeft natuurlijk extra charme. Terrasjes langs het water, shoppen aan weerszijden van de oude St. Servaasbrug, dineren aan de historische binnenhaven, varen langs bruggen en torens: aan het water bruist de stad.

Maastricht

Leven is hier genieten. Lange zomeravonden op beroemde pleinen als het Vrijthof, lekker eten, een ‘oud bruin degusteren’…. Dat is genieten op z’n Maastrichts. Santé! Een grote troef van Méstrich is de Bourgondische sfeer en hartelijkheid van de inwoners. Hun mentaliteit sluit veel dichter aan bij de onze dan bij die van hun landgenoten boven de Moerdijk. In geen enkel ander buitenland zal een Vlaming dat nog tegenkomen.

 


Een andere idyllische plek dicht bij huis is het Moezel en Rijndal. Ontdek de niet te missen plekjes van deze Duitse trekpleister hier.