Zuid-Tirol is een top winterbestemming met een formidabele regionale keuken. Deze locatie zal dus zeker in de smaak vallen bij de liefhebbers van wintersport én lekker eten. Wij laten je alvast de gastronomie van Zuid-Tirol ontdekken. 

Voor culinaire ervaringen moet je niet ver gaan, je vindt ze zelfs op de piste. Er zijn tientallen berghutten en bergrestaurants met regionale gerechten, een gezellig interieur of een uitnodigend zonneterras. Neem bijvoorbeeld het AlpiNN Food Space & Restaurant, op de top van Plan de Corones/Kronplatz. Het eten is er even hemels als het uitzicht. Driesterren chef Norbert Niederkofler serveert streekgerechten gecombineerd met een excellente wijnkaart. Superlekker en niet eens zo duur.

Zuid-Tirol: de ideale mix van wintersport en gastronomie - Flashmagazine
© Paolo Riolzi

De smaak van Alta Badia

Liefhebbers van lekker eten zijn in Zuid-Tirol aan het juiste adres, zeker in de streek Alta Badia. Deze regio wordt zelfs de culinaire hoofdstad van de Dolomieten genoemd. In de winter wordt daar dit jaar ‘A Taste for Skiing‘ georganiseerd, een festijn voor fijnproevers. Het concept is aantrekkelijk: internationale gourmet chefs staan achter het fornuis in de berghutten langs de pistes. De gerechten vertellen een verhaal over de chefs en over de lokale producten en producenten. De wijnen worden zorgvuldig geselecteerd door een ervaren sommelier uit Zuid-Tirol. Het is de elfde editie van het evenement en er nemen tien berghutten aan deel. Zo kan je elke dag in een andere berghut gaan lunchen. Het winterse event alleen al is een reden om naar Alta Badia te reizen.

Zuid-Tirol: de ideale mix van wintersport en gastronomie - Flashmagazine
© IDM

Alta Badia heeft nog meer in petto voor de skiërs-lekkerbekken. Van december tot april wordt ‘Ontbijt met Poedersneeuw‘ georganiseerd. Bij zonsopgang geniet je van een ontbijt met Zuid-Tiroolse producten, waarna je als eerste skiër de piste afdaalt. Op zondag 22 maart is er een ‘Wijn Skisafari‘, voor echte wijnkenners. Je skiet van de ene berghut naar de andere waar de beste Zuid-Tiroolse witte en rode wijnen worden geproefd. ‘Sommelier on the Slopes‘ is een gelijkaardig evenement met wijnproeven in de skihuttten, midden het machtige decor van de Dolomieten, erkend als Werelderfgoed.

Zuid-Tirol: de ideale mix van wintersport en gastronomie - Flashmagazine
© Freddy Planinschek

Michelinsterrenregen

De Michelingids heeft maar liefst 25 sterren verstrekt aan 19 lokale restaurants. De topper blijft, met 3 sterren, St. Hubertus van Norbert Niederkofler in Hotel Rosa Alpina in San Cassiano/St. Kassian.

Zuid-Tirol: de ideale mix van wintersport en gastronomie - Flashmagazine
© Luca Dalgesso

2 sterren waren wederom voor Heinrich Schneiders restaurant Terra in de Auener Hof in Sarntal, de Gourmetstube Einhorn van Peter Girtler in Romantikhotel Stafler in Mules/Mauls bij Vipiteno/Sterzing, de Trenkerstube van chef de cuisine Gerhard Wieser in hotel Castel in Dorf Tirolo/Tirol en restaurant Jasmin van Martin Obermarzoner in hotel Bischofhof in Chiusa/Klausen.

Zuid-Tirol: de ideale mix van wintersport en gastronomie - Flashmagazine
© Terra

In Bressanone/Brixen mag de Apostelstube onder leiding van chef de cuisine Mathias Bachmann zich verheugen over zijn 1ste Michelinster. In het historische Hotel Elephant vind je het restaurant in exclusieve art deco-stijl uit de jaren ’20. Mathias Bachmann verrast er de smaakpapillen met nieuwe creaties en bijzondere gerechten.

Zuid-Tirol: de ideale mix van wintersport en gastronomie - Flashmagazine
© Hotel Elephant Brixen

Zuid-Tiroolse keukentraditie

Het is onvoorstelbaar hoeveel restaurants in Zuid-Tirol focussen op de regionale keuken. Zoals in de Waldruhe Mountain Inn nabij Sesto, waar een heel bijzondere man in de keuken staat. Stefan is een bekende Zuid-Tiroler die naam verwierf als professioneel snowboarder en heel wat prijzen in de wacht sleepte. Van snelle ski-competities is hij overgeschakeld op slow food. De traditionele Zuid-Tiroolse keuken is er op zijn best. Het uitzicht op de Dolomieten en de Val Pusteria/het Pustertal maakt het compleet.

Zuid-Tirol: de ideale mix van wintersport en gastronomie - Flashmagazine
© Wisthaler.com

Ook bijzonder is de GenussBunker in San Lorenzo nabij Brunico/Bruneck. Hubert Stockner is kaasmeester en biersommelier. In zijn bunker, een soort grot die een restant van de oorlog is, kan je de beste Zuid-Tiroolse en internationaal vermaarde kazen proeven. Er zijn ook speciale bieren, pure vruchtensappen en huisgemaakte chocolade.

Zuid-Tirol: de ideale mix van wintersport en gastronomie - Flashmagazine
© Genussbunker

Kan de gastronomie van Zuid-Tirol je niet echt bekoren? Dan vind je zeker iets wat smaakt tussen onze recepten!

Bron: Toerisme Zuid-Tirol