Wie van jullie mannen organiseerde al eens een mannenweekend? Ok, er wordt veel gelachen en wellicht een paar biertjes verzet, maar als je het geheel toch wat structuur wil geven, is een goede voorbereiding een must. Wie zei dat mannen niet konden plannen? 

Vuistregels

Geen nood. In het wilde weg plannen is niet aan de orde. Je kan het eenvoudig en toch netjes en ordelijk regelen. Je moet gewoon volgende grid aanhouden:

  • Met wie gaan we weg?
  • Wanneer gaan we?
  • Wat hebben we te besteden?
  • Waar gaan we heen?
  • Wat gaan we doen?

Een tip: kom zelf met een aantal sterke ideeën, of beslis in groep. Dat gaat sneller. Anders krijg je meer meningen dan oplossingen. Maak het hapklaar en motiveer waarom dit of dat leuk is. Spreek ook af wie het voortouw neemt, wie de spreekwoordelijke ‘kapitein’ is. 

Op mannenweekend: organiseren kan je leren - Flashmagazine

Wie?

Daar staat of valt het plan mee. Je wil een goede kliek. Ondertussen ken je je pappenheimers. De vrijgezellen zeggen al sneller ja dan de mannen in een relatie. Dat maakt de mix des te kleurrijker. 

Nodig je maten uit, ook die waarvan je denkt dat ze er op het eerste gezicht niet echt bijhoren. Zo leer je ze kennen op een andere manier. Je zou versteld staan hoe tof je ‘nieuwe maat’ kan zijn.

Op mannenweekend: organiseren kan je leren - Flashmagazine

Wanneer?

Is voor velen erg bepalend. Kinderen, jobs, de agenda van de partner… Deze dingen zorgen ervoor dat je de violen niet op een-twee-drie gelijkzet. Begin dus tijdig te organiseren. Een half jaar op voorhand is zeker niet te vroeg. Kies voor korte communicatiekanalen. Een WhatsApp-groepje werkt het snelst. Bundel alle reacties en zorg voor interactie. Blijf als organisator wél moderator, anders krijg je veel geblaat, maar weinig wol. Stel ook niet te veel data voor, dat vertraagt de boel alleen maar. Als de goesting er is, zal de afspraak er vanzelf uitrollen. En vergeet niet: je kan niet alle heren dienen. Laat die utopie varen. Als het een succes is, wordt een volgend mannenweekend er één om naar uit te kijken. Hou je dan ook best aan die ‘vaste’ datum. 

Op mannenweekend: organiseren kan je leren - Flashmagazine

Budget?

Hoeveel iemand er wil aan geven, is voor iedereen anders. Maar spreek het af, anders krijg je onenigheid. Als het om geld gaat, liggen dit soort dingen nu eenmaal gevoelig. En je wil het absoluut tof houden. Wees gerust, het budget valt ‘opbodgewijs’ altijd hoger uit dan je verwacht!

Op mannenweekend: organiseren kan je leren - Flashmagazine

Waar? 

Juist, ja. Waarheen. Maakt in principe niet uit. Een toffe stad met een uitgaanscultuur is leuk. Maar het mag ook een weekend Ardennen zijn, waarbij je met z’n allen in een hut kruipt. Dat moet je aanvoelen. Ook hier is een brainstorm gepast. Een overnachting kan je makkelijk regelen. En doordat je met velen bent, kan je wellicht ook een scherpe prijs uit de brand slepen. Blijf ook daar weer netjes binnen budget. Iedere overschrijding maak je van tevoren kenbaar.

Op mannenweekend: organiseren kan je leren - Flashmagazine

Wat? 

Een to-do is leuk. Hoeft niet, maar het geeft wat houvast. Je kan er ook voor kiezen alles op je af te laten komen, maar ervaring leert dat de dingen dan sneller in het honderd lopen. Leuke eettenten, misschien wil je kanovaren, abseilen, een tof museum bezoeken, of eerder kiezen voor de grote actie. Naast pakketten, kan je ook zelf samenstellen. Dat wordt onvermijdelijk huiswerk maken. Of je koopt een all-in formule, die volledig is uitgestippeld. Laat je creativiteit gerust de vrije loop. Het allerbelangrijkste is dat iedereen er zin in heeft en even alles achter zich laat. Mannen onder elkaar dus. 

Op mannenweekend: organiseren kan je leren - Flashmagazine

Have fun! Denk er wel aan: rijden en drinken gaan nooit samen, ook niet op een mannenweekend.