De laatste jaren zijn citytrips populairder dan ooit tevoren. We love London, nous adorons Paris en we zijn helemaal weg van het charmante Amsterdam. Maar wat als we alle steden al zowat gezien hebben? Geen nood wij geven je vijf leuke steden als alternatief. Minder bekend, maar zeker de moeite waard!

1 – Edinburgh 

De hoofdstad van Schotland, waarop de Schotten terecht fier zijn, is populair onder de feest- en muziekliefhebbers. Je kan er honderduit ronddwalen en wegdromen in het oude stadsgedeelte. 

Royal Mile, de hoofdstraat, is omringd door een netwerk van smalle steegjes met toeristenwinkeltjes en restaurantjes. Wat je zeker op je todo-lijstje moet zetten: de zoo, de botanische tuin en Edinburgh Castle. Schitterend Schots.

 

2 – Gdansk 

gdansk

Parel van de Baltische Zee. In de Middeleeuwen was het een bloeiende hanzestad en daarom is er heel wat te zien en te beleven. Machtige renaissancegebouwen, een strand – jawel, je zit hier aan zee – en de schilderachtige oude haven zijn absoluut de moeite waard.  De laatste jaren werd hier ingrijpend gerestaureerd en Gdansk mag zich vandaag dan ook terecht één van de mooiste steden van Polen noemen. 

 

3 – Boedapest 

Boedapest

Een prachtige en erg onderschatte stad. De burcht van Boeda, de paleizen, de Sint-Stefanusbasiliek, de opera en de kettingbrug tussen de twee stadsdelen zijn erg indrukwekkend. Bovendien zijn hotels er betaalbaar. De Hongaarse hoofdstad heeft een bruisend nachtleven. Lekker eten inbegrepen.

 

4 – Lyon

Lyon - citytrip

Een contrastrijke stad. Het oude gedeelte met haar nauwe straatjes steekt schril af tegen het nieuwe Lyon met een pak moderne gebouwen. De inwoners zijn trots op de St Jean-kathedraal en het amfitheater. Vlakbij de monding van de Saône in de Rhône ligt de Place Bellecour, één van de grootste pleinen van Frankrijk. Echt een citytrip waard.

 

5 – Bologne 

Bologne

Het woord doet vermoeden dat het de hoofdstad van de spaghetti Bolognese is. En dat klopt helemaal. Rome, Firenze, Milaan, Siena: de toeristen vinden moeiteloos de weg naar al die steden. Maar Italiëliefhebbers mogen Bologne niet missen. Het mooie historische centrum, de prachtige Piazza Maggiore en een massa heerlijke restaurantjes staan borg voor een heerlijke citytrip.

Beginnen het al te kriebelen? Maak je koffers maar klaar en trek erop uit!

Wil je liever de natuur in trekken? Onze guesteditor Jelle Canipel trok naar Slovenië, Kroatië en Bosnië en nam er prachtige foto’s. Zijn reisverslag lees je hier.