Een luxecruise naar Noorwegen, de Noorse Fjorden en de Noordkaap? Met het natuurlijke fenomeen van de middernachtzon als extraatje? Daar zeg je toch geen nee tegen! Ga met reisorganisator De Blauwe Vogel aan boord van de Nieuw Statendam van toprederij Holland America Line en zet koers naar het noorden.

De 15-daagse reis naar de middernachtzon vertrekt vanuit Amsterdam en brengt je van de ene blauwgroene fjord naar de andere. Op de vaarroute liggen idyllische plaatsen zoals Bergen, Hellesylt, Flåm en Haugesund. Maar er staat nog veel meer op het programma!

Bergen Haven Noorwegen

Vaargeul van de paling

Aan het einde van de Hardangerfjord ligt het schilderachtige vakantieoord Eidfjord. In de directe omgeving kan je tal van uitstapjes maken zoals een wandeltocht naar een van de spectaculairste watervallen – 182 meter hoog! – van Noorwegen. 

Alesund

De beroemde art-nouveaustad Ålesund, letterlijk ‘de vaargeul van de paling’, strekt zich uit over zeven eilanden die door bruggen met elkaar en het vasteland zijn verbonden. Een ideaal startpunt om het vogeleiland Runde of de Geirangerfjord te bezoeken. Boven op de berg Aksla geniet je van een uniek vergezicht op de stad, met op de achtergrond de scherenkust en de besneeuwde toppen van de Sunnmørsalpene.

Het mythische eindpunt

Trondheim is de derde stad van Noorwegen en bekend om de Nidaroskathedraal, een trekpleister opgetrokken uit grijze speksteen. Met haar klinkerstraatjes, opgeknapte havengebied en hippe wijken wordt deze bruisende geboorteplaats van actrice Liv Ullmann ook wel ‘de toegangspoort tot het noorden’ genoemd. 

De laatste halte voor de langverwachte kaap is Honningsvåg, de grootste vissershaven van Finnmark. Het is er aangenaam vertoeven tussen de kleurrijke huizen, die tegen de heuvels aanleunen. 

Noordkaapmonument Noorwegen

Op het meest noordelijk gelegen punt van het Europese continent schuilt de Noordkaap. Deze mythische bestemming nodigt je uit om tot de rand van de kliffen te wandelen en neer te kijken op de zee, 307 meter lager. De natuur is er bijzonder kwetsbaar, alleen al door de extreme klimatologische omstandigheden.

Fenomenale middernachtzon

Hoe verder je noordwaarts reist, des te langer duurt de dag. Want van eind mei tot eind juli gaat de zon er nooit onder. In de buurt van de Noordkaap lijkt het alsof de zon om middernacht boven de horizon blijft hangen en bij dageraad opnieuw naar omhoog klimt. De bewoners van dit poolgebied hebben hun levensstijl aangepast aan het fenomeen van de middernachtzon. Tijdens de lange zomerdagen slapen ze weinig en wordt er vaak de hele nacht lang gefeest. Skål!