We mogen weer op vakantie naar het buitenland, maar als er één ding is dat we het afgelopen jaar geleerd hebben, is het wel dat we geen grenzen moeten oversteken om voluit te genieten. #stacation! Denk je alle mogelijkheden in ons Belgenlandje intussen al te hebben geëxploreerd? Hier zijn enkele tips die je misschien nog niet hebt afgevinkt op je to-dolijst! 

Napoleon

Dagje weg in eigen land? De meesten denken hierbij spontaan aan de kust of de Ardennen. Maar ook in het centrum van het land liggen heel wat onontdekte parels op jou te wachten. De loopgraven in Ieper heb je misschien al gezien, maar ging je ook al naar het slagveld van Waterloo? In het Mémorial de la Bataille de Waterloo herbeleef je één van de beroemdste veldslagen uit de geschiedenis. Benieuwd hoe Napoleon definitief verslagen werd? Je komt het hier te weten.

Oerbos

Als je dan toch in de rand rond Brussel vertoeft, maak dan zeker eens tijd voor het Zoniënwoud. Op amper 10 kilometer van de Brusselse Grote Markt kom je terecht in een groene weelde met bomen van meer dan 200 jaar oud. Het Zoniënwoud is één van de weinige oerbossen die zijn overgebleven in Europa. Het bos vormde zichzelf, zonder tussenkomst van de mens. In het hartje van het woud bevindt zich het Bosmuseum Jan van Ruusbroec waar je alles te weten komt over bosbeheer. Voorts zijn er verschillende speelzones voor kinderen en meer dan 100 kilometer uitgestippelde wandelroutes.

Ridders en prinsessen

Heb je niet de hele dag tijd, maar wil je je toch even in een andere wereld wanen? Ook dan heeft ons hoofdstedelijk gewest wat voor jou in petto. Het Vossenplein in de Marollen, bijvoorbeeld. Hier worden sinds mensenheugenis vintage prullaria en tweedehandsspullen verkocht. Zorg dat je er vroeg bij bent, dan heb je de meeste keuze. Tegen dat de andere shoppers komen, ben jij klaar en kan je de horeca ontdekken. Strijk neer in één van de typische Brusselse cafés. Nestel je op het terras of gezellig tegen de houten lambrisering en bestel een pistolet haché, hét Brussels streekgerecht bij uitstek. Gaan je kleine kinderen mee? Laat ze naderhand nog even de benen strekken in de speeltuin van het Hallepoortpark, een paar honderd meter verder. De Hallepoort zelf is de enige middeleeuwse stadspoort die bewaard is gebleven, later werd ze gebruikt als gevangenis. In de schaduw ervan vind je een speeltuin die als burcht is ingericht. Wedden dat je jouw ridders en prinsessen er niet meer weg krijgt?

DELEN