De mooiste oorden in het hoge noorden

Plannen voor een citytripje? Zon mag, maar is geen must? Chillen in het hoge noorden? Dan scoren Scandinavische steden altijd goed. Op een paar uurtjes zet je voet aan de koude grond. We haalden er een ijskoude neus waar de gemiddelde Rudolf jaloers op zou zijn en zette voor jou alvast een aantal tips voor trips op een rijtje.

Het is een eigenzinnig volkje, die Scandinaviërs. Ze hebben een voorliefde voor design en innovatie, zijn eco tot in de kleinste hoekjes en houden van natuur en zorgen er onvoorwaardelijk voor. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Op een achtergrond van ongerepte natuur en hippe steden, ligt het verlangen er eens naartoe te trekken, voor de hand.

Akureyri, IJsland

Hoofdstad Reykjavík is de grootste stad. Top of mind als je aan IJsland denkt. Hier woont meteen ook het leeuwendeel van de bevolking. Akureyri volgt op nummer twee. Minstens zo interessant. Het is geen bruisende metropool, maar wel de perfecte uitvalsbasis om de geweldige omgeving te verkennen. Akureyri is het begin van het langste flora van IJsland, omgeven door woeste bergen. Skiën in de winter, maar ook aangename temperaturen in de zomer. Een complete stad. En een aantrekkelijke mix tussen stad en natuur. Boordevol verrassingen.

Bergen, Noorwegen

Laat een regelmatig spatje regen je niet weerhouden de tweede grootste stad van Noorwegen te ontdekken. Haar trekpleister wordt mogelijk gemaakt door een spectaculaire ligging aan de Westkust en als poort voor de Noorse fjorden. Vanuit Bergen bereik je gemakkelijk het adembenemende Sognefjord ten noorden van de stad. De oude kade Bryggen is kenmerkend voor het stadsbeeld. De houten, kleurrijke Hanzehuisjes staan hoog genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst en herbergen onder andere bijzondere winkeltjes, restaurants en ateliers. Bouwwerken als Bergenhus en Mariakerk zijn historische trekpleisters die de rijke geschiedenis van deze stad uitademen.

Götenborg, Zweden

Je merkt het meteen als je er rondloopt: een échte stad. In het stadscentrum Kungsportsavenyen is het heerlijk shoppen geblazen. Je vindt hier grote winkelketens en het populaire mode museum. Poseidon is het standbeeld dat trots uitkijkt over de stad. Zweeds design vind je dan weer in de wijken Kungstorget en Vallgatan. Vervolledig je tripje met een boottocht langs de ontelbare eilandjes. Een absolute must, als je het ons vraagt.

Rovaniemi, Finland

Een stad in het Finse gedeelte van Lapland. Alles behalve een ‘normale’ citytrip, blijkt al gauw je er een bezoekje brengt. Thuisbasis van de enige echte Kerstman. Je vindt hem in centraal gelegen Santapark, vanwaar je met een gerust kinderhart de rest van de omgeving kunt verkennen. De natuur is er ruig en vlakbij de Poolcirkel. Dus veel kans op Noorderlicht. Een natuurfenomeen dat je het vaakst aantreft in de wintermaanden. Een ervaring die je nooit zal vergeten.

Stap eens binnen bij jouw regionale reisagent. Hij vertelt je er graag meer over.

Alvast een fijne reis gewenst!

DELEN