De Paasvakantie kan beginnen. Ga jij skiën? Waarschijnlijk in Frankrijk of Oostenrijk. Leuk! Maar de volgende keer moet je echt eens een keertje Noorwegen overwegen. En wij vertellen je waarom:

Winter in Scandinavië staat gelijk aan perfecte sneeuwcondities in adembenemend mooie landschappen. En dat van september tot diep in mei. Noorwegen bijvoorbeeld is het vergeten land van de skiamateur. Terwijl de sport net daar werd uitgevonden.

Van skiën tot langlaufen

In Noorwegen moet je wel rekening houden met het beperkt aantal uren daglicht. Daarom zijn veel pistes verlicht, zodat je je er zelfs in de vroege ochtend en avond nog kunt uitleven. Dat geldt trouwens ook voor heel wat langlauflpistes. Cross country skiën is dan ook de nationale sport. Het land is rijk aan meer dan 10.000 km geprepareerde loipes – zowel voor de klassieke als de skating stijl – die door een waanzinnige natuur lopen.

Veel sneeuw, weinig kou

Noorwegen skiën

Wintersport in Noorwegen is compleet anders dan je gewend bent in de Alpen. De bergen hebben een ander karakter en snowboarders zijn in de meerderheid. In tegenstelling tot de drukke gebieden in Oostenrijk en Frankrijk heerst er hier nog altijd serene rust.

Qua kindvriendelijkheid en snowparks is Noorwegen onovertroffen. Het sneeuwt er veel en vaak, zodat een wit tapijt van minstens 1 meter overal gegarandeerd is. Ook al zit je slechts op 600 tot 1200 meter hoogte. Door de uitzonderlijk lage luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur zeer aangenaam. De kans op zeer bittere koude is relatief klein, en het aantal uren zonneschijn ligt zelfs iets hoger dan in de Alpen.

Geen wachtrijen en verrassend goed materiaal

Noorwegen skilift

Meestal kan je de ski’s aantrekken aan de voordeur van je logement en nergens moet je rekening houden met lange wachtrijen. Wie hier voor het eerst komt is meestal onder de indruk van het snelle en efficiënte liftenstelsel en het moderne materiaal dat gehuurd kan worden.

Pure rust, ook in de après ski

Op bier en korte drankjes na zijn de prijzen in restaurants, bars en supermarkten enigszins vergelijkbaar met die van ons. De sfeer in de après-skibars en berghutten is er wel iets minder uitbundig dan in pakweg Oostenrijk.

Genoeg geskied? 

Wie een dagje zin heeft in iets anders kan opteren voor een sneeuwscootertocht, een huskysafari of ijsvissen. Als je daarvan niet tot rust komt! De verplaatsing naar je vakantieplek maak je bij voorkeur met het vliegtuig. Dan is het nog slechts enkele uren, of minder, rijden naar de sneeuw.