Zinnenstrelend, vurig en vol temperament. Zo kan je Andalusië in één adem omschrijven. De autonome regio in Zuid-Spanje is vooral bekend om haar stieren, sherry en flamenco. En de ‘pueblos blancos’ natuurlijk, de blakerende witte dorpen. Tijdens een tiendaagse rondreis met De Blauwe Vogel beleef je Andalusië in al zijn glorie.

Rijke geschiedenis

Sevilla is de hoofdstad van Andalusië en heeft een rijke geschiedenis. Veel bezienswaardigheden liggen in of vlakbij het centrum op de oever van de Río Guadalquivir. De meeste toeristen haasten zich meteen naar de kathedraal La Giralda, Real Alcázar en het historische Museo de Bellas Artes. Maar ook het statige renaissancepaleis Casa de Pilatos en de Plaza de Toros zijn zeker de moeite waard. Andere must sees? Córdoba en de Mezquita, Granada en het Alhambra en Málaga, de geboortestad van Picasso.

Sevilla

Sevilla

Balkon van Europa

Het modieuze vakantieoord Nerja is gebouwd op een klip die uittorent boven baaien. De promenade ligt op een rotsig voorgebergte, dat El Balcón de Europa wordt genoemd. Van groot archeologisch belang zijn de Cuevas de Nerja, diepe grotten met kolossale ruimten waar in de zomer concerten worden gegeven. In het fleurige bergdorp Frigiliana laat je de Costa del Sol helemaal achter je. Hoe hoger je door de smalle straten van het plaatsje klimt, des te verder ga je terug naar Moorse tijden.

Nerja

Nerja
Populaire toeristsen route In het rivier bed Rio Chillar te Nerja, Malaga, Spanje

Hoogstgelegen dorp

De ruige bergen van de Sierra Nevada gaan geleidelijk over in de uitlopers van de Alpujarras, waar je geniet van heerlijke regionale gerechten en wijnen. De Poqueirakloof met zijn steile zijwanden huisvest Pampaneira, een verzameling huizen boven de oude kerk op het centrale plein, omzoomd met winkeltjes boordevol keramiek, tapijten en dekens. Nog een aanrader is Trevélez, het hoogstgelegen dorp van Spanje en beroemd om zijn gerookte ham, jamón serrano.

Sierra Nevada

Witgekalkt roversnest

Ronda geniet faam als een van de spectaculairst gelegen steden van Spanje. In een fabelachtig landschap met kale bergen waarrond de wolken dansen, met huizen en kerken op een rotsplateau, ligt het roversnest dat ooit smokkelaars en avonturiers aantrok. Vandaag is het witgekalkte dorpje Ronda een toeristische trekpleister bij uitstek. In de vallei van de Río Verde stuit je op Almuñécar. Het klimaat in deze geliefde badplaats is zo mild dat het de teelt van de cherimoya toelaat. Deze roomappel afkomstig van de Andes streelt de smaakpapillen. In het flamboyante Andalusië kom je zintuigen tekort, zeker weten!

Ronda
Stierengevechten arena Ronda
Ronda
Ronda