Vier op vijf Belgen spenderen minstens één week van hun vakantie thuis. Omdat het fijn vertoeven is in eigen tuin. Je hebt immers alle comfort én het is voordelig voor de portemonnee. Een staycation is dan ook helemaal hip.

Toch stellen we vast dat het vooral mensen jonger dan 35 jaar zijn die ervoor kiezen. Mensen die bewust omgaan met hun vakantiebudget. Niets mis mee, want thuis is het fijn. Je geniet van je eigen thuisomgeving en je zoekt vooral de dicht bij huis activiteiten. De zogenaamde ‘staycation’ wordt ook perfect sociaal aanvaard. Alle thuisvakantievierders ervaren een staycation als iets positiefs, als een bewuste keuze, als iets dat ze niet hoeven te doen wegens geen alternatief.

Staycation: helemaal weg in eigen huis - Flashmagazine

Thuistips

Voor wie zo’n comfortabele vakantie voor de deur heeft staan, hebben we een aantal tips en vuistregels:

  • Maak een goede planning met wat je allemaal wil doen. Zo voorkom je dat je waardevolle thuistijd verliest en alsnog begint te lummelen. Dat laatste mag, maar ook dat plan je best, zo voelt het meer als genieten.
  • Trek de werkstekker er écht uit, hoe hard je job ook naar je lonkt. Wees daar categoriek in. Een uitgerust mens presteert beter op het werk. Vakantie is daar nu eenmaal een onderdeel van. De mailbox blijft dicht.

Staycation: helemaal weg in eigen huis - Flashmagazine

  • Als de klusjes je aankijken, kijk je steevast weg. ‘Niet nu’ denk je dan maar. 
  • Voorzie genoeg kleine uitjes in je planning. Er is altijd veel te doen in de zomer. En het hoeft niet duur te zijn.
  • Maak de afspraak dat je niet altijd alles samen hoeft te doen. Dat doe je als je met vakantie bent ook niet. Zo blijft de huiselijke vrede het meest bewaard.
  • Leer echt genieten van elkaar, want je moet beseffen dat het zeldzame momenten zijn. Kwaliteitstijd boven alles.

Staycation: helemaal weg in eigen huis - Flashmagazine

  • Geef je staycation een platform. Brainstorm er op voorhand over en maak een mooie mix van ieders wensen. Zo is iedereen tevreden!
  • Zet je zwembadje op. BBQ van stal. Richt je tuin in tot pretparkje.
  • Zie je huis als een hotel met vijf sterren. Taakjes dienen zich aan. Wie maakt vandaag het ontbijt?

Helemaal weg in eigen huis - Flashmagazine

Waar komt het vandaan?

Niet alleen de hippe reiziger durft een staycation kiezen, ook gezinnen trekken vaak de thuiskaart. De staycation ontstond in 2008 in Amerika en waaide via Engeland over naar ons vaste land. De trend werd geboren uit financiële overwegingen, maar dat is al lang niet meer de drijfreden. Ondertussen is de hype gecultiveerd tot ‘trending’.

Boek gerust je tripje naar thuis en geniet ervan!