Op minder dan een uurtje rijden ben je in de Ardennen. Wandelen, genieten, de prachtige vergezichten, de onmiskenbare Bourgondische sfeer, … het is altijd een beetje vakantie in de Belgisch groenste long.

1 – Malmedy

Malmedy

De stad Malmedy staat bekend om zijn folklore. Trekkers zoals de bloemenmarkt of het carnaval zijn maar een kleine greep uit de flinke agenda. Het stadje lijkt haast nooit te slapen. Je vindt er tal van streekproducten. Bellevaux bier, lokale kazen, de typische baisers, Ardense worst, … lekkernijen die je maar moeilijk kan weerstaan. Must visit, zowel in zomer als winter.

2 – Durbuy

ardennen-Durbuy

Ontdek het kleinste stadje ter wereld en meteen ook het hartje van de Ardennen. Je doorkruist het in 5 minuten. Kleine, kronkelige straatjes geven het plaatsje zijn Dynamiek. De keien brengen je terug in Middeleeuwse sfeer. Dool samen met de kids in het doolhof van Durbuy. Dit romantisch stadje zal jou zeker kunnen charmeren!

3 – Bastenaken

Bastenaken

De belangrijkste stad op gebied van herdenkingstoerisme is onomstotelijk Bastenaken. De stad werd gekenmerkt door de slag op de Ardennen, tijdnes WOII. Meerdere musea dompelen je diep onder in het boeiende verleden, met de tank op het Anthony McAuliffe-plein op kop. Een aanrader voor cultuurliefhebbers.

4 – La Roche-en-Ardenne

Tui
Bron: tui.be

Kastelen, panoramische uitzichten, streekproducten, charmante straatjes, … niet voor niets ‘pronkstuk van de Ardennen’ genoemd. In de Ourthe-vallei is het heerlijk toeven. Genieten op een van de ontelbare terrasjes in een authentiek, neolithisch kader. Wat je ook zeker niet mag missen is het roofvogelspektakel.

5 – De Hoge Venen

Hoge Venen - foto- Dominik Ketz
Hoge Venen – foto- Dominik Ketz

Dit prachtig stukje natuur zou nog veel hoger op je verlanglijst mogen staan. Laat je verrassen door houten wandelpaden, veenlandschappen, bossen zover het oog reikt, heide, … Bezoek zeker het natuurpark van de Eifel.

Tip: Vergeet geen kaart of ander oriënterend hulpmiddel mee te neem om niet verloren te lopen, want het gebied meet maar liefst 4500 hectaren groot.