Naast het bruisende Barcelona, het heerlijke zuiderse klimaat en de prachtige landschappen, is het Spaanse Catalonië ook een trekpleister met enorme wijndomeinen. Zon, zee, bergen en wijn! Sounds like a dream, isn’t it?

Pionier in wijnbouw

De wijnproductie in Catalonië is meer dan 2500 jaar geleden ontstaan. In de tijden van de Grieken en de Romeinen vervulde de streek een pioniersrol in de wijnbouw. Catalaanse wijnboeren hebben dan ook de nodige ervaring en kennis in huis om het productieproces vlekkeloos te laten verlopen. Niet verwonderlijk dat ze elk jaar opnieuw smaakvolle wijnen maken. Ieder wijndomein dat je in de Spaanse autonome regio bezoekt, heeft zijn eigen unieke uitstraling. Zo bots je tijdens je ontdekkingstocht op wijngaarden aan zee, tussen de bergen of in valleien. Je maakt een gevarieerde reis met een indrukwekkend vergezicht achter iedere bocht.

wijngaarden Spanje Catalonië

Wijntherapie of druivenpluk

Van de 600 Catalaanse wijnhuizen zijn er maar liefst 300 open voor het grote publiek. Toch kan je er veel op korte tijd bezoeken, omdat de wijngaarden vrij dicht bij elkaar liggen. De domeinen zijn toegankelijk voor wandelaars, fietsers of zelfs te paard. Wie de ervaring compleet wil maken, vult zijn doortocht aan met een ontspannende wijntherapie of een actieve druivenpluksessie.

Wine-Route-DO-Empord_._scar-Vall.Costa-Brava-Girona-Tourism-Board-Catalonië-wijnen

Architecturale sporen

Catalonië heeft al eeuwenlang een bloeiende wijnindustrie en dat laat zijn architecturale sporen na. Zo vind je er art-nouveauwijnhuizen, ook wel wijnkathedralen genoemd, die hun ouderwetse charmes nog altijd met zich meedragen. De liefhebber van moderne architectuur komt evenzeer aan zijn trekken. In de voorbije jaren rezen er heel wat nieuwe wijnhuizen uit de grond. Zij gaan gepaard met de meest vooruitstrevende snufjes op het vlak van wijntechnologie.

Interior-de-les-caves-Codorniu-_-Catalan-Tourist-Board_Bedmar

12 kwaliteitslabels

Een collectie van 600 wijngaarden betekent een enorm groot wijnaanbod. En daar zitten talrijke paradepaardjes tussen. Tijdens een Catalaanse wijnontdekkingstocht maak je meermaals kennis met wereldberoemde wijnen en cava’s. Namen zoals Clos d’Agon, Vins de Taller en Gaintus doen bij wijnkenners zeker een belletje rinkelen. Elke wijn behoort tot een Denominacion de Origen (D.O.) of kwaliteitslabel, waarvan er 12 bestaan. Ze garanderen de kwaliteit en het unieke karakter van de wijnen, identificeren de wijnstreken en verzekeren specifieke kenmerken van verschillende geografische gebieden. Op de wijnroutes kan je de wijnen van de verschillende labels proeven.

 

Zeker doen!

Fonteinen met cava

In Priorat worden wellicht de beste rode wijnen van Spanje geproduceerd. Een excursie naar deze dunbevolkte hoek van Catalonië heeft naast rode wijn ook andere lekkernijen in petto. Een aanrader is een bezoek aan het dorpje Siurana, de laatste plaats waar de Moren verbleven voordat ze uit Catalonië werden verdreven. Voor een bijzonder Catalaans festival moet je dan weer in Prades zijn. In juli spuiten de barokke fonteinen er voor één dag cava in plaats van water!

Organische teelt

Liefde voor het wijnvak ervaar je bij Bodegas Pinord in Vilafranca del Penedès. Dit wijnhuis staat bekend om zijn organische teelt en vooruitstrevende aanpak. Zo proef je er een heerlijke witte wijn, gerijpt in eikenhouten vaten. Bijzonder, omdat dit in Spanje weinig voorkomt. Je kan het wijnhuis bezoeken voor een tour, waarbij je ook struint door de wijngaarden die een eindje buiten de stad liggen. Nog goed om te weten: Bodegas Pinord is aangesloten bij ‘La Carretera del Vi’, de eerste wijnroute door de streek Penedès.

wijnkelder Catalonië

Trendy logeren

Spiegel in de bergen

Mirador de Siurana is een boetiekhotel met een spectaculaire ligging in de buurt van Serra de la Mussara. Het viersterrenhotel heeft zes kamers, een restaurant, zwembad, grote tuin en in de rotsen uitgehouwen wandelpaadjes. Vanuit het hotel geniet je van prachtige uitzichten op de omringende bergen en het historische dorpje. Dit is de ideale uitvalsbasis voor reizigers die de lokale bekende wijnhuizen willen bezoeken.