In 2018 verhuisden Cindy Schoenaerts en haar man Luc Savoné naar een boerderijtje in het groenste snoepje van Vlaanderen: Zutendaal. Als ‘stadsmensen’ waren ze al snel onder de indruk van de schoonheid van de Limburgse natuur. Die was voor hen amper in woorden te vatten, maar misschien wel in smaken. Het idee begon te rijpen en enkele maanden later werd de ‘Limburgse Schone’ geboren.

Vertel eens hoe die Limburgse Schone het licht heeft gezien!

Mijn man Luc en ik zijn anderhalf jaar geleden in Zutendaal komen wonen en daar hebben we een lokale drankenhandel overgenomen. Toen we hier pas kwamen wonen, kregen we als welkomstgeschenk een klein flesje lokale Zutendaalse jenever. Dat heeft ons op het idee gebracht om ook een drankje als relatiegeschenk te ontwikkelen voor de klanten van de drankenhandel. En omdat België een echt bierland is en we zelf ook bierliefhebbers zijn, kwam er al snel het idee om een biertje te ontwikkelen.

Hoe komt het bier aan zijn typische eigenschappen?

Alle keuzes die we moesten maken bij de ontwikkeling van het bier hebben te maken met Zutendaal of met Limburg. Zo telt de gemeente 7200 inwoners, dus heb ik het aantal graden van het bier op 7,2 gezet. En ook voor de smaak hebben we echt gekozen voor typisch Limburgse streekelementen.  In het noorden ligt de Lommelse Sahara, in het midden zijn er vooral eikenbossen en in het zuiden heb je Haspengauw. Dus nemen we het droge van de Sahara, het bittere van de eikenbossen en het zoete van de appels uit Haspengauw. En dat zijn de drie smaken waaruit het bier is opgebouwd.

Zijn er verder nog specifieke kenmerken aan het bier?

Ik wilde heel graag een ‘blondje’, een blond bier dus. En het moest ook echt een doordrinker zijn. Een zomers en fris biertje dat je dorst lest op een terrasje. Onze brouwingenieur heeft dan al deze eisen bij elkaar gebracht tot een recept en mijn man en ik waren meteen weg van het bier. We vonden het een gemiste kans om er enkel een relatiegeschenk voor de klanten van te maken, dus hebben we beslist om het bier op de markt te brengen.

Waar kunnen de mensen het bier kopen?

Je kunt het bier bij ons aan huis afhalen. En we leveren ook gratis in de regio rond Zutendaal. Wie verder weg woont, krijgt het bier verstuurd via een pakketje met de post. Er komen ook nog nieuwe verdeelpunten binnen en buiten de regio, maar daar ben ik nog volop mee bezig.

Als afsluiter: wat is de ideale plaats of gelegenheid om de Limburgse Schone te drinken?

Een gezellig terras op een zwoele zomeravond. Dat is echt 100% genieten!

Cindy Schoenaerts & Luc Savoné
www.limburgseschone.be

WIN EEN 6-PACK

Surf naar www.intermedia.be/wedstrijden om deel te nemen. Wie weet geniet jij binnenkort van dit lekkere blondje op jouw terras!

DELEN