Porto is opnieuw hot! Wat porto opnieuw populair maakt, vertelt Sanne Dirx (‘Sommelier van het Jaar’ in 2019). Eerst werkte ze bij Cuchara**, nu staat ze te popelen van ongeduld om de gloednieuwe Cultuurbar (Lommel) te mogen openen. Wij lenen intussen haar ‘kanon van een smakenpalet’ om ons te leren porto-proeven!

 

herwonnen populariteit

In het drankensegment zie je altijd wel een tendens. Zo heb je de voorbije jaren zeker ook de gin-trend opgemerkt. Consumenten zoeken constant naar nieuwe smaken en combinaties. Porto werd misschien gezien als ‘iets van bij de bomma’, maar dat imago is bijgeschaafd! Want Portugese wijn kan zéker bekoren. Denk maar aan een koele, witte porto als aperitief of een mooie ‘Vintage’ als degustief.

pocktails

Bij porto-cocktails denken we bijvoorbeeld aan een porto-tonic die bestaat uit ijs en 5cl witte porto, aangevuld met tonic en gegarneerd met een limoenschijfje.

Barbecue-tip: Combineer Porto met schuimwijn en tonic als aperitief. Garneer met rode vruchten of met frissere smaken zoals appelsien, limoen, munt.

porto voor dummies

  • ‘Ruby’ of ‘Tawny’: fles die na korte rijping op de markt komt. ‘Reserve’ verwijst naar jonge wijnaroma’s die evolutie zijn gaan vertonen. Met een ‘Tawny Porto van 10 jaar’, zit je altijd goed. Huis ‘Morgadio da Calçada’ biedt betaalbare en zeer lekkere opties.
  • ‘Colheita’: wijn van de beste jaargangen, minimaal 7 jaar op vat gerijpt. (De beste producenten zullen zelfs nog Porto van de 19de eeuw rustig verder laten rijpen!) Je herkent ‘Colheita’ aan de vermelding van het jaartal op de fles.
  • ‘Late Bottled Vintage’: wijnen met een mooi bewaarpotentieel die 5 jaar op vat worden gerijpt. Na botteling zijn ze meteen toegankelijk.
  • Vintage’: uiterst geconcentreerd sap van de beste oude wijngaarden dat na een rijping van 2 jaar op vat gebotteld wordt. Wie ze drinkt in het eerste 2 jaren na botteling, geniet van een sensationele smaakexplosie. Daarna sluit de wijn zich en vraagt om een geduldige flesrijping. Voor Vintageliefhebbers begint dan de charme van een bewaarritueel waarbij je ten vroegste na 20 jaar je kist aanbreekt!

proeven loont
Leer je eigen smaken kennen door een ‘Ruby’ of ‘Tawny’ te proberen. Wil je net iets meer, laat je dan goed adviseren in je plaatselijke drankenhandel. Porto kan ook lekker zijn bij kaas of zelfs chocolade. Vaak (met mate!) proeven en combineren brengt je het meeste bij!

DELEN